Eskişehir ilinde epilepsi insidansı
Epilepsy incidence in Eskişehir city
- Tez No: 230039
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ERDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nöbet, prospektif çalışmalar, epidemiyoloji, etiyoloji, sınıflandırma, Seizure, prospective studies, epidemiology, etiology, classification
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ülkemizde epilepsi epidemiyolojisi ile ilgili data az olup, şimdiye kadar yapılmış herhangi bir insidans çalışması bulunmamaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda epilepsi insidans hızını, insidans ilişkili karakteristiklerini ve epidemiyolojik profilini saptamayı amaçladık. Çalışma, 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre nüfusu 706009 olan Eskişehir ili sınırları içinde gerçekleşmiştir. Olgular prospektif olarak, birden fazla veri kaynağı kullanılarak kayıt edilmiştir. 1 Temmuz 2007-31 Haziran 2008 tarihleri arasında epilepsi tanısı alan, 15 yaş ve üzerindeki en az bir yıldan beri Eskişehir'de oturan olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada ILAE'nın epidemiyolojik araştırmalar için önerdiği tanımlar esas alındı . Toplamda 219 yeni olgu bulunmuştur. Olguların 96'sını erkekler (%43.83), 123'ünü kadınlar (%56.16) oluşturmuştur. Dünya 2000 yılı standart nüfusuna göre düzeltilmiş insidans hızı erkeklerde 34.44/100000, kadınlarda 42.79/100000, genelde 38.07/1000000 olarak bulunmuştur. Eskişehir ilinde saptadığımız insidans hızı gerçek değerin alt sınırıdır. Bu popülasyonda, epidemiyolojik profilin verifiye edilmesi ve olasılıkla ilişkili faktörlerin saptanması için epilepsi epidemiyolojisinin daha ileri çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, there is not much data about epidemiology of epilepsy. Moreover there has not been done any incidence trial of epilepsy in our country until now. For this reason, we aimed to investigate incidence rate of epilepsy, incidence-related characteristics and epidemiologic profile of epilepsy. The study area was Eskişehir city, which consists of 706009 people according to 2000 year general population counting. Cases have been recorded prospectively by using multiple sources of data. All patients referred between 1 July 2007-31 June 2008, representing a case of diagnosed epilepsy, resident in the study area for at least 1 year, were included in the study. ILAE guidelines for epidemiologic studies on epilepsy were used. We have found 219 new case of epilepsy in total. Whilst 96 of cases (%43.83) were men, 123 of cases (%56.16) were women. According to World 2000 standart population adjusted incidence rate has been found as 34.44/100000 in men, 42.79/100000 in women and 38. 07/1000000 in total. Incidence rate that we investigated in Eskişehir is the minimum of annual incidence rate. In this population, in order to verify epidemiologic data and investigate possible related factors, there is a need of more trial about epidemiology of epilepsy.