Retinal iskemi/reperfüzyon hasarında IL-11' in sitokin seviyelerine etkisi
Effect ofrhIL?11 in retinal ischemia-reperfusion
- Tez No: 230067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rekombinant İL?11, iskemi?reperfüzyon, retina, Recombinant IL?11, ischemia?reperfusion, retina
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Fırat Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilmiştir. Buçalışmanın amacı iskemi?reperfüzyon hasarına maruz bırakılan kobay retinalarında TNF??, TGF?ß ve İL?6düzeylerini ölçerek Rekombinant İL?11'in koruyucu rolünü araştırmaktır.Plasebo grubu hariç bütün gruplarda anestezi ve analjezi indüksiyonu yapıldı. İkinci ve üçüncügruplarda retinal iskemi oluşturmak amacıyla, göz içi basıncı 150 mmHg da 90 dakika süreyle tutulmuştur.İskemi sürecinin başlangıcından 1 saat önce üçüncü gruptaki deneklere 5 ?g/kg intraperitonealrekombinant İL?11 verildi. İskemi periyodu 90 dakika sonra sona erdirilerek göz içi basıncı normal değerlerinedüşürüldü ve 2 gün sürecek olan reperfüzyon periyodu başlatıldı. Rekombinant İL?11 grubuna reperfüzyonperyodu boyunca 24 saat aralıklarla 5 ?g/kg intraperitoneal rekombinant İL?11 verildi. İki gün sonra gözlerenüklee edildi.Retinal dokudaki TNF??, TGF?ß ve İL?6 düzeyleri sham grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarakyüksek bulundu (p=0.008, p=0.008, p=0.008). Retinal dokudaki TNF??, TGF?ß ve İL?6 düzeyleri rhİL?11grubunda sham grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.008, p=0.032, p=0.008).Histopatolojik olarak incelediğimiz retina kesitlerinde iç pleksiform tabakanın kalınlığı, rHİL?11grubunda hem plasebo hem de sham grubuna göre anlamlı olarak farklı bulunmamıştır (sırasıylap=1.000, p= 0.095). Ancak sham grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha kalınölçülmüştür (p=0.032). Yine histopatolojik değerlendirmede rhİL?11'in retinanın iç tabakalarındaki(internal limitan membran ve iç pleksiform tabakalar) PNL infiltrasyonunu engelleyerek koruyucu bir etkisiolduğu izlendi (p=0.032).İskemi?reperfüzyon hasarına maruz bırakılan gözlerde retinal TNF??, TGF?ß ve İL?6 düzeyleriölçüldüğünde ve retinalar histopatolojik olarak değerlendirildiğinde rhİL?11'in retinal TNF??, TGF?ß ve İL?6düzeylerini düşürdüğü ve retinanın iç tabakalarındaki PNL infiltrasyonunu engelleyerek koruyucu bir rolüolduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was performed in the Ophthalmology Department of Firat University Medical School.The purpose of this study was to determine the protective effect of recombinant human IL?11 in guinea pigretina that was exposed to ischemia?reperfusion injury.We induced anesthesia and analgesia in all guinea pigs except for the placebo group. Then retinalischemia was induced in group 2 and 3 by increasing the intraocular pressure to 150 mmHg for 90minutes.We have administered 5 ?g/kg intraperitonally recombinant IL?11 in group 3, before the onset ofischemia. After 90 minutes of ischemia, intraocular pressure decreased to normal values and reperfusionwas induced for 2 days. Interleukine?11 group was administered intraperitonally recombinant IL?11 every24 hours during the reperfusion period. After 2 days the eyes were enucleated.The mean retinal tissue values of TNF??, TGF?ß, IL?6 in the sham group were statistically higherthan those of the plasebo group (p=0.008, p=0.008, p=0.008). The mean retinal tissue values of TNF??,TGF?ß, IL?6 in rhIL?11 treated group were observed to be significantly lower than those of the sham group(p=0.008, p=0.032, p=0.008).Histopathologic analysis of each group indicated that rhIL?11 group had not significantly (p=0.095)protective effect in the inner plexiform layer of retina. But also histopathologic analysis of each groupindicated that rhIL?11 group had statistically significant (p=0.032) protective effect in the inner layersof retina (internal limitan membran and inner plexiform layers) by preventing PNL infiltration in these layers.Our results suggest that according to retinal TNF??, TGF?ß, IL?6 levels and histopathologicalchanges in eyes those were induced to ischemia?reperfusion, rhIL?11 have protective role bydecreasing retinal TNF??, TGF?ß, IL?6 levels and preventing PNL infiltration in the inner layers of retina.