Çocukluk otizmini derecelendirme ölçeği Türkçe formu geçerlik ve güvenirlik çalışması
The study for the validity and the reliability of the childhood autism rating scale- Turkish version
  1. Tez No: 230129
  2. Yazar: SEÇİL İNCEKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK BAYKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Çocukluk Otizmini DeğerlendirmeÖlçeği
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çocukluk Otizmini Derecelendirme Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlik ve GüvenirlikÇalışması:Dr. Seçil İncekaşDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı A.D, Narlıdere, 35340,İnciraltı İzmir. e-mail: [email protected]ç: Yaygın gelişimsel bozuklukların değerlendirilmesinde pek çok tanısal araçkullanılmaktadır. Çocukluk Otizmini Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ: The Childhood AutismRating Scale [CARS] ), otizm tanısını koymak ve otizm sendromu olmayan gelişimsel olarakengelli çocuklar ile otizmi olan çocukları ayırt etmek amacı ile geliştirilmiş; 15 maddedenoluşan geçerli ve güvenilir bir ölçektir. Yaygın gelişimsel bozuklukların tanısında vetaranmasında yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde ölçeğin çeviri ve tekrar çeviri çalışmalarınıyaparak Türkçe formunu elde eden Sucuoğlu ve arkadaşları, iç tutarlılık ve madde analiziyöntemleri ile ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmiştir. Bu çalışmanın amacı,Sucuoğlu ve arkadaşları tarafından iç tutarlılık, kapsam geçerliliği ve örneklem grubunun uçgrupları için ayırt ediciliği incelenen Çocukluk Otizmi Derecelendime Ölçeği'nin geçerlik vegüvenirlik analizini genişletmektir. Bu amaç doğrultusunda daha büyük bir örneklemgrubunda değerlendirmeciler arası güvenirlik, test-tekrar test tutarlılığına bakılmış ve ölçeğinOtizm Davranış Kontrol Listesi (ABC) ve Klinik Global İzlenim (CGI) ile karşılaştırılmasıyapılmıştır.Yöntem: Çalışma 4-18 yaş arasında, DSM IV TR ölçütlerine göre yaygın gelişimsel bozukluk(YGB) tanısını karşılayan 48, zihinsel özürlülük (ZÖ) tanısını karşılayan 48 çocuk veergenden oluşan, toplam 96 kişilik bir örneklem ile yapıldı. YGB hastalarına sosyodemografikveri formu, Çocukluk Otizmini Derecelendirme Ölçeği, Otizm Davranış Kontrol Listesi(ABC), Klinik Global İzlenim (CGI); kontrol grubuna ise sosyodemografik veri formu,Çocukluk Otizmini Derecelendirme Ölçeği ve Otizm Davranış Kontrol Listesi (ABC)uygulandı. Değerlendirmeler aynı görüşmenin video kaydı kullanılarak iki bağımsız klinisyentarafından yapıldı. Test-tekrar test ölçümü için 48 Yaygın Gelişimsel Bozukluk olgusu aynıklinisyen tarafından 60±10 gün ara ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular ÇODÖ'nün geçerli ve güvenilir olduğukonusunda açık kanıtlar sağlamıştır.Güvenirlik bulguları incelendiğinde Cronbach alfa katsayısı 0,95 olarak bulundu.Genellenebilirliği destekleyen Gruplar arası korelasyon katsayısı (Intraclass correlationcoefficients-ICCs) değeri 0,96 bulundu. Değerlendirmeciler arası güvenirlik ölçümü amacıyla46 YGB olgusu iki bağımsız klinisyen tarafından bağımsız olarak değerlendirildi, korelasyonkatsayısı 0.98 olarak bulundu. Test-tekrar test tutarlılığı ölçümü amacı ile 48 çocuk aynıklinisyen tarafından 60±10 gün ara ile değerlendirildi, korelasyon katsayısı 0.98 olarakbulundu.Geçerlik kapsamı içinde, yapı geçerliği, ölçüt geçerliği ve ayırt edici geçerlik incelendi. Yapıgeçerliğinin değerlendirilmesi amacı ile yapılan faktör analizinde, zihinsel işlevlerdekitutarlılığı inceleyen 14. madde dışında tüm ölçek maddelerinin anlamlı düzeyde birbirleri ilekorelasyon gösterdikleri saptandı. Ölçüt geçerliğinin değerlendirilmesi amacı ile, ÇODÖtoplam puanları CGI puanı ve ABC toplam puanı ile karşılaştırıldı, korelasyon katsayılarısırası ile 0,873 ve 0,567 bulundu. Ölçeğin otizmi olan ve olmayan zihinsel özürlü (ZÖ) gruparasında iyi derecede ayırt ediciliğinin olduğu (p< 0.001) gösterildi.Sonuç: Çocukluk Otizmini Değerlendirme Ölçeği standardize ölçüm aracı özelliklerinitaşımaktadır. Çocukluk Otizmini Değerlendirme Ölçeğinin yaygın gelişimsel bozukluklaralanında yapılan çalışmalara ve klinik uygulamaya katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: There are many diagnostic instruments used in the assessment of the pervasive developmental disorders. The Childhood Autism Rating Scale (CARS) is a valid and reliable scale that consists of 15 items which is used to diagnose autism and to differentiate children that have developmental handicaps who do not happen to have autistic syndrome from the ones that have autism. It is commonly used in the diagnosis and the screening of pervasive developmental disorders. In our country, by making the translation and the retranslation of the scale to form the Turkish version, Sucuoglu and colleagues have evaluated the validity and the reliability of the scale using internal consistency (?) and item analysis (?) methods. The aim of this study is to widen the validity and the reliability analysis of The Childhood Autism Rating Scale of which its internal consistency, content validity (?) and discriminative quality for the end groups in the sample were already assessed by Sucuoglu and colleagues. As for this reason, the reliability, test- retest consistency, the comparison of the scale with Autism Behavioural Checklist ( ABC) and Clinical Global Impression ( CGI) is carried out between the evaluators in a much larger sample size.Method: The study is carried out with a sample that consists of 96 children and adolescents in total aged between 4-18 yrs old, of which 48 diagnosed with pervasive developmental disorder(PDD) and 48 diagnosed with mental retardation (MR) according to the DSM-IV TR criteria.While the sociodemographic data form, The Childhood Autism Rating Scale, Autism Behavioral Checklist (ABC) and Clinical Global Impression (CGI) were applied to the PDD cases, the sociodemographic data form, The Childhood Autism Rating Scale and Autism Behavioral Checklist (ABC) were administered to the control group. Evaluations were performed by two independent clinicians using the video records of the same interview. As for the test-retest measurement, 48 Pervasive Developmental Disorder cases were evaluated by the same clinician in 60+/- 10 day intervals.Results: The findings within our study reflect definite evidences for the validity and the reliability of CARS.When the reliability results are examined, the Cronbach alpha coefficient was found to be 0.95.The intraclass correlation coefficient value that supports generalizability was found to be 0.96. 46 PDD cases were evaluated independently by two independent clinicians for the measurement of reliability among the evaluators, and the correlation coefficient was found to be 0.98. To measure the test-retest consistency, 48 children were evaluated by the same clinician within 60+/-10 day intervals and the correlation coefficient was found to be 0.98.Within the validity scope, construction validity (?), measurement validity (?) and discriminative validity (?) were examined. In the factor analysis that was made to assess construction validity, all items of the scale were correlated with each other significantly, except the 14th item that questioned the consistency of mental functions. To assess the measurement validity, CARS total scores were compared to the CGI scores and ABC total scores; the correlation coefficients for each one were found to be 0,873 and 0,567, respectively.