Tekrarlayan gebelik kaybı olan olgularda endometriyal CD56+ Natural Killer hücrelerinin araştırılması
The evaluation of the presence of CD 56 + Natural Kiler Cells in patients with recurent miscarraige
- Tez No: 230183
- Danışmanlar: PROF. MEHMET TURAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: CD 56, natural killer hücresi, tekrarlayan gebelik kaybı, CD 56, Natural killer cell, recurent miscarriage
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Tekrarlayan gebelik kayıplarında, endometriyumda bulunan CD56pozitif Natural Killer hücrelerinin etiyolojideki rolünü araştırmak.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Şubat 2006-Mayıs 2008 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğine başvuran, hiçbir düşük nedeni bulunmayan 2 veya daha fazla gebelik kaybı olan kadınlar hasta grubu olarak; 2 veya daha fazla canlı doğum yapmış, düşüğü olmayan kadınlar ise kontrol grubu olarak alındı. Çalışma vaka-kontrol şeklinde yapıldı. CD56pozitif Natural Killer hücresi bakmak için alınan endometriyal biyopsiler menstruel siklusun 21-24. günlerinde Pipelle aleti ile alındı. Dokular parafin blok yapıldıktan sonra kesilerek CD56 birincil antikoru ile boyandı ve ışık mikroskobunda 400 büyütme ile 10 alanda CD56 ile pozitif boyanan hücre sayıldı. Hasta ve kontrol grubundaki bütün kadınlardan biyopsi alındığı gün de serumda progesteron değerine bakıldı.Bulgular: Hasta ve kontrol grubu yaş ve gebelik sayısı açısından benzerdi. Endometriumdan elde edilen CD56poziitif Natural Killer hücre sayısı hasta grubunda daha az bulundu (p>0,05).Sonuç: Bu çalışmaya göre tekrarlayan gebelik kaybı için düşük etyolojisini açıklamakta uterin CD56pozitif NK hücre sayısı anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Materials and methods: In this study women who admitt the Department of the Obstetrics and Gynecolgy of the Cukurova University School of Medicine between February 2006 and May 2008, are divided into two groups; the patient group was composed from women who had ? 2 unexplained miscarriages and control group was composed from women who had ? 2 alive babies and did not have any miscarriage. The study was conducted as case-control. Endometrial biopsies taken for evaluating endometrial CD56positive Natural Killer cells were obtained with Pipelle device, between the 21st and 24th day of the menstruel cycle. Tissues were stained with CD56 primary antibody after the preparation of the parafine blocks. They were evaluated with the light microscope under the x 400 magnification in 10 fields. Progesteron levels were measured from all women of the study and control group in the day of biopsie.Results: There were any statistically significant differences between the study and control group for the point of view of the age and gravidity. Endometrial tissue CD 56 positive Natural Killer cells numbers were less in the study group (p>0. 05).Conclusion: This study indicates that the number of uterin CD 56positive natural killer cells could not predict the etiology of the recurent miscarriage