Kliniğimizde histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan hastaların gebelik sonuçlarının prospektif olarak değerlendirilmesi
Prospective evaluation of pregnancy outcomes of patients who underwent hysteroscopic uterine septum resection in our clinic
- Tez No: 629640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AĞAÇAYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, uterin septum, histeroskopi, Infertility, uterine septum, hysteroscopy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü veya primer infertilite tanısı ile başvuran ve uterin septum tespit edilen olgularda histeroskopik septum rezeksiyonu sonrası gebelik sonuçlarının prospektif olarak incelenmesidir. Materyal-Metod: Bu çalışmada Ocak 2010- Aralık 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine infertilite ve tekrarlayan gebelik kaybı tanıları ile histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Submüköz myom, endometriyal polip vb. uterin septum harici uterin anomalisi mevcut olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Septum operasyonu sonrası eve canlı bebek götürenler değişkenler ile kıyaslanıp, başarılı olanlar grup 1 başarısız olanlar grup 2 olarak ayrıldı. Her iki grup operasyon öncesi ve sonrası toplam gebelik sayısı, toplam abortus, preterm, term doğum sayısı, doğum şekilleri, kontrol HSG'leri ve reopere olmaları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Ocak 2010-Aralık 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniğine primer infertilite veya tekrarlayan gebelik kaybı nedeniyle başvuran ve HSG'de veya USG'de uterin septum tespit edilen opere edilmiş 98 hasta saptandı. Hastaların 62'si mevcut numaralardan ulaşılarak çalışmaya dahil edildi. 36 hastaya ulaşılamadı. 25 hasta primer infertil, 37 hasta tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan veya sekonder infertil grupta idi. Hastalardan 61'ine genel anestezi 1'ine spinal anestezi altında histeroskopik septum rezeksiyonu yapıldığı saptandı. Primer infertil 25 hastanın 8'inin ortalama 16 ay sonra gebe kaldığı, 3 hastanın birinci trimesterda abort yaptığı hiç canlı bebek sahibi olmadığı bilgisine ulaşıldı. Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan veya sekonder infertil olan 37 hastadan 28 hastanın ortalama 10 ay sonra gebe kaldığı, 3 hastanın birinci trimesterda abort yaptığı hiç canlı bebek sahibi olmadığı, 4 hastanın abort yapmasına rağmen canlı bebek sahibi de olduğu bilgisine ulaşıldı. Grup 1'deki hastalardan sekonder infertil veya tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olanların başarı oranı primer infertil olan hastalara göre anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Uterin septumun histeroskopik rezeksiyonu kolay uygulanabilir ve etkinliği yüksek bir yöntemdir. Özellikle tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan veya sekonder infertil hastalarda operasyonun başarısı primer infertil olan hastalara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study prospectively investigates pregnancy outcomes of patients that underwent hysteroscopic septum resection due to a history of recurrent pregnancy loss or primary infertility. Materials and Methods: The study includes 62 patients who underwent hysteroscopic uterine septum resection due to infertility and recurrent pregnancy loss in Dicle University Medical Faculty Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2010 and December 2018. Patients with submucous myoma, endometrial polyp, and uterine anomalies other than a septate uterus were excluded from the study. After the septum operation, those who brought a live baby home were compared with the variables, and the successful ones were divided into group 1 and the unsuccessful as group 2. The groups were compared in terms of the total number of pregnancies before and after the operation, the total number of abortions, number of term and preterm births, delivery patterns, follow-up HSG results, and reoperations. Results: 98 patients applied to Dicle University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Clinic Infertility Clinic between January 2010 and December 2018 for primary infertility or recurrent pregnancy loss and were determined to have a septate uterus through HSG or USG. 62 of these patients were contacted through available information and were included in the study. 36 patients could not be contacted. There were 25 patients in the primary infertility group and 37 patients in the recurrent pregnancy loss and/or secondary infertility group. It was determined that the hysteroscopic septum resection was performed to 61 patients under general anesthesia and 1 patient under spinal anesthesia. 8 of the 25 primary infertile patients were able to conceive after an average of 16 months. 3 of these patients had spontaneous abortions in the first trimester and did not go on to have any live births. 28 of the 37 patients with a history of recurrent pregnancy loss or secondary infertility were able to conceive after an average of 9 months. 3 of these patients had spontaneous abortions in the first trimester and did not go on to have any live births, and 4 patients had spontaneous abortions but still went on to have live births. The succes rate of patients in group1 who had a history of secondary infertile or recurrent pregnancy loss was found to be significantly higher than that of primary infertile patients. Result: Hysteroscopic resection of the uterine septum is a practical and highly effective method. The operation has better outcomes in patients with a history of recurrent pregnancy loss or secondary infertility than in primary infertile patients.