Sigara içenlerde vitamin C ve E nin kapiler kan oksijen satürasyonu ile bazı fizyolojik ve metebolik parametreler üzerine etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of vitamins C And E on oxygen saturation capillary blood and some physiologic and metabolic parameters in cigarette smoking
- Tez No: 230195
- Danışmanlar: PROF. DR. A.ZİYA KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Fizyoloji, Biochemistry, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Smoking, vitamins C and E, capillary oxygen, blood pressure, pulmonary tests
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Sigara dumanında bulunan zararlı radikaller oksidan-antioksidan dengeyi bozarak hücre ve dokularda oksidatif hasarı artırmakta hücresel lipo-proteinlerde hasara ve fizyolojik işlevlerinde yetersizliğe neden olmaktadır. Sigara dumanındaki radikaller (CO vb) hemoglobine bağlanmakta ve oksijen bağlanmasını baskılamakta, antioksidan enzimleri etkileyebilmektedir. C ve E vitaminleri ise önemli doğal antioksidanlardır, lipit ve lipoproteinlerin oksidasyonunu önleyebilirler; böylece hücre işlevsel bütünlüğü sağlayabilirler.Bu nedenle, çalışmamız sigara içen 18-28 yaşları arasındaki 60+60 gönüllü birey üzerinde yürütüldü. Gönüllü bireyler iki ana ve dört alt gruba ayrıldı. Birinci ana grup kontrol (K-CÖ/K-CS) sigara içmeyenler, ikinci ana grup (S-CÖ/S-CS) sigara içen kişilerdi. Deneme gruplarına gün aşırı oral olarak 20 gün süreyle 500 mg vitamin C, 100 mg vitamin E verildi. Çalışmada, vücut sıvı oranı, kas kütlesi, kemik kütlesi, vücut yağ oranı, kapiller kan oksijen satürasyonu, nabız, tansiyon, vücut ısısı ve akciğer fonksiyon testi (FVC, FEV1, FEV1%, VC ve MVV) değerleri belirlendi. Sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi.Sigara içiminin, kapiller kan oksijen satürasyonu, nabız, tansiyon ve bazı akciğer testi değerleri üzerinde zararlı etkileri saptandı. Sigara içenlere vitamin C verildiğinde kapiller kan oksijen satürasyonu, nabız, tansiyon ve bazı akciğer testi değerleri düzeldi. Bu nedenle vitamin C'nin sigara içenlerin kapiller kan oksijen satürasyonu, nabız ve tansiyon değerleri üzerinde koruyucu etkileri olabileceği gözlemlendi.???????????????????Anahtar kelime: Sigara, C ve E vitamini, kapiller oksijen, kan basıncı, nabız, akciğer testi.
Özet (Çeviri)
Cigarette smoking contains harmful free radicals. These radicals may damage balance of oxidants/antioxidants and these processes cause oxidative damages on lipoproteins in cells and tissues. Oxidative damages may cause destruction of cellular membranes and insufficiency in physiological functions of the all cells. And also, radicals in cigarette smoking (CO eg) bound haemoglobine in erythrocytes, reduce binding of oxygen to haemoglobine and may effect the antioxdant enzymes. Vitamins C and E are two natural antioxidants and they may prevent the oxidation of lipids and lipproteins, and thus physiological integration of the cellular membrane may provide.This study was carried out on 120 voluntary and 18-20 aged persons. Voluntary individuals were divided two main group, and then these groups were divided four groups. The first group as K-CÖ/K-CS was not cigarette smoking; the second groups as S-CÖ/S-CS was smoking persons, and the experimental groups were received orally vitamin C 500 mg, vitamin E 100 mg/one in two day, during 20 days. Capillary oxygen saturation (%), blood pressure, pulsation rate, pulmoner function tests (FVC,FEV1, FEV1%,VC ve MVV), fluid, fat and temparature of body, metabolic rate and rates of muscle-bone in the body were determined in all groups. The results were analysed by statistical software.It was determined that there were harmful effects of cigarette smoking on capillary oxygen saturation and some parameters of pulmoner function tetsts but, the values of capillary oxygen saturation, pulsation rate and blood pressure were to come near normal values by administration of vitamins C. Therefore, it could be concluded that vitamins C may be profylactic effects on values of capillary oxygen saturation, pulsation rate and blood pressure in cigarette smoking men and women.????????????????????