Psikiyatri alanında ve diğer kliniklerde çalışan hemşirelerin ruh hastalarına ve hastalıklarına ilişkin görüşleri
The opinions of the nurses working at psychiatric field and other clinics about psychiatric disorders and patients
  1. Tez No: 230231
  2. Yazar: MÜJDE MORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABİRE YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Psikiyatri Kliniği, Ruh Hastalığı, Ruh Hastalıkları, Görüşler, Nurse, Psychiatric Unite, Mental Illness, Mentally Ill Patients, Opinions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, Eylül 2006- Ağustos 2007 tarihleri arasında psikiyatri alanı ve diğer kliniklerde çalışan hemşirelerin psikiyatrik hastalara ve hastalıklara ilişkin tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan 207, Mersin Devlet Hastanesinde çalışan 295, Mersin Toros Devlet Hastanesinde çalışan 227 ve Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde çalışan 92 olmak üzere toplam 821 hemşire oluşturmaktadır. Örneklemi Tabakalı Rastgele Örnekleme yöntemiyle seçilen 279 hemşire oluşturmuştur. Ancak araştırmaya katılmayı kabul eden 224 (%80,3) hemşireden yanıt alınabilmiştirVeriler, Ruh Hastaları ve Ruh Hastalıklarına İlişkin Görüşler Ölçeği (Opinions About Mental Illness Scale-OMI) ve 16 soruluk hemşirelere yönelik Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda Statistical Package for the Social Sciences programında (SPSS) Kolmogorov-Simirnov, X² (Ki-Kare), Independent t, ANOVA, Post Hoc testlerden Bonferroni testleri kullanılarak değerlendirilmiştirPsikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin, diğer kliniklerde çalışanlara göre; çoğunlukla Sağlık Meslek Lisesi mezunu oldukları (%36,5), çalışma sürelerinin daha az olduğu (1?5 yıl %33,8) ruhsal sıkıntı hissettiğinde psikiyatrist veya psikologa daha fazla gittikleri (%90,5), ruh hastalarının zeka durumunu ?hiç zeki değil? biçiminde algıladıkları (%33,8) ve psikiyatrik rahatsızlığı olan birisiyle aynı iş yerinde çalışmak için belirli ön koşullar öne sürdükleri görülmüştür (%45,9Genel olarak hemşirelerin çoğunluğu 20-27 yaş arasında (%35,7) ve evlidir (%53,6). Yarıdan çoğunun (%53,1) çocuğu bulunmamakta, %84,4'ünün ailesinde ruhsal hastalık öyküsü olmamakta ve ailesinde ruhsal hastalığı bulunan bireylerle birinci derece akrabalığı bulunmaktadır (%61,8). %74,1'inin daha önceden psikiyatri biriminde çalışma deneyimi yoktur. Psikiyatri deneyimi olanların yarısının (%50,0) bir yıl çalışma deneyimi bulunmakta ve %54,9'u ruh hastalarının ?bazılarının tehlikeli olduğu? görüşünü savunmaktadırlarÇalışma sonucunda; psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin otorite puan ortalaması psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hemşirelerden daha yüksek saptanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hemşirelere göre ruhsal hastalığa sahip bireylerin normal insandan farklı ve değersiz olduğu görüşünü savundukları saptanmıştırSonuç olarak psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hemşireler ruh hasta ve hastalıklarına karşı psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelere göre daha olumlu tutum eğilimi içindedirler.
Özet (Çeviri)
This study is evaluated descriptive and analytically for investigating the opinions of the nurses working at psychiatric field and other clinics from September 2006 to August 2007 about psychiatric disorders and patients. The universe of the study is consists of 821 nurses; 207 nurses working at the Mersin University Faculty of Medicine Research and Practice hospital, 295 nurses working at the Mersin Government Hospital, 227 nurses working at Mersin Toros Government Hospital, 92 nurses working at Adana Dr. Ekrem Tok Mental Health and Disorders Hospital. Sample is formed by 279 nurses determined by Stratified Random Sampling, although 224 nurses (80,3%) respondedDatas were collected by using Opinions About Mental Illness Scale-OMI and a Personel Information Form oriented for nurses consists of 16 questions. The collected data is evaluated with a computer by using Statistical Package for the Social Sciences Program and Kolmogorov-Simirnov, X² (Ki-Kare), Independent t, ANOVA, Bonferroni test from Post Hoc tests were usedThe nurses working at the psychiatric clinics are generally graduated from Health Vocational High School (36,5%), much more going to see a psychiatrist or psychologist when feeling mental distress (90,5%), perceiving mental status of the psychiatric patients as ? not intelligent? (33,8%), proposes specific conditions for working together with a person who has a psychiatric disorder (45,9%) the compared to nurses working at other clinicsGenerally the nurses are at 20-27 years old (35,7%), married (53,6%), dont have a child (53,1%), dont have a family history of mental disorder (84,4%), have a first degree relative who has a family history of mental disorder (61,8%), have 1-2 years working period at the unit they are working (41,5%), dont have experience of working at psychiatric unit (74,1%), have 1 year experience of working who have experience of working at psychiatric unit (50,0%) and defending the opinion ?some of the psychiatric patients are dangerous? (54,9At the end of the study; the average authority score of the the nurses working at psychiatric clinics determined higher than the the nurses working at non-psychiatric clinics and this discrimination is found to be statistically meaningful. It is evaluted that the the nurses working at psychiatric clinics depends the opinion ?the individuals who have a mental illness are different, worthless than the normal people? compared to the the nurses working at non-psychiatric clinicsAs a result; the nurses working at non-psychiatric clinics have much positive opinions about the mental illnesses and patients.