STZ-diyabetik sıçanlarda renal cisimciğin, ACE inhibitörü (Perindopril), antioksidan (Catechin) ve ace inhibitörü (Perindopril) + Antioksida (Catechin) koruyucu etkilerinin immunohistokimyasal ve ultrasütrüktürel değerlendirilmesi
İmmunohistochemical and ultrastructural searches in STZ diabetic rats kidneys treathed with ACE inhibitor perindopril and antioxidant catechin.
- Tez No: 230245
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: STZ-diyabet, Böbrek, Mezengial matriks, TGF-beta, STZ-Diabetes mellitus, kidney, mesengial matrix, TGF-ß1, Catechin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, deneysel diyabetik nefropatinin bulgusu olan glomerül mezengial matriksinde artış ve glomerül kapiller membranında kalınlaşmaya, ACE inhibisyonu ve antioksidan kullanımının etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, her biri 10 adet Wistar tipi albino erişkin erkek sıçan içeren 5 grup oluşturuldu. 1. grup sağlıklı kontrol olarak ayrıldı. 4 gruba streptozotocin enjeksiyonu yapıldı. STZ enjeksiyonunun 2. gününde diyabet oldukları saptanan sıçanlar,2. grup ; STZ-DM, 3. grup; perindopril uygulanan diyabetik (6 mg/kg/gün, gavaj 30 gün), 4. grup; STZ enjeksiyonundan 7 gün önce Kateşin uygulanmaya başlanan,8. gün STZ enjekte edilen ve 30 gün boyunca Kateşine devam edilen diyabetik (20 mg/kg/gün,gavaj 30 gün), 5. grup; STZ öncesi 7 gün Kateşin verilen,8. gün STZ enjeksiyonu yapılan, STZ'nin 2 günü hiperglisemiyi takiben perindopril ve Kateşine birlikte devam edilen diyabetik (sırası ile 6 mg/kg/gün, gavaj 30 gün, 20 mg/kg/gün, 30 gün). Deney süresince, idrarlarında,albumin ve kanlarında glukoz düzeyleri, vücut ağırlıkları ve idrar hacımları ölçüldü. Deney sonunda çıkarılan böbrekler formaldehitte tespit edilerek, parafine ve glutaraldehitte tespit edilerek, araldite gömüldü. Doku kesitleri ışık ve elektron mikroskobunda incelendi. TGF-ß1 immun boyaması yapıldı. STZ-DM tüm gruplarda kan glikozu düzeyleri ve böbrek ağırlığı/vücuT ağırlığı değerlerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edildi. Tedavi uygulanan diyabetik gruplarda mikroalbuminüri düzeylerinde belirgin düşme saptandı. (p0,05)Diyabette ROS ve lokal RAAS artışı renal cisimcikteki mezengiyal hücrelerde TGF-ß1 ekspresyonunu arttırdığı, bu artışın glomeruloskleroz oluşumunda rol oynadığı tespit edildi. Antioksidanın yapısal hasarları önlemede ACEİ'lere göre daha başarılı olduğu mikroskobik incelemeler sonucu ortaya çıktı. Ayrıca ROS ve AII artışından ilk etkilenen hücrelerin podositler olduğu, bu hücrelerin uzun süre bu etkilere ve hiperglisemiye maruz kalmaları sonucunda mezengiyal matrikstede artışlar ortaya çıktığı tespit edildi. Kateşin ve perindoprilin birlikte kullanımlarının renal cisimcikteki hasarı önlemede daha etkin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
We aimed to study the effects of antioxidant and ACEI on glomerular capillary membrane thickening and the increase of mesangial matrix in experimental nephropathy. We used 5 groups of mature male Wistar Albino rats. Each group composed of 6 rats. The 1st group was control and made up of healthy rats. The 4 of the other groups received streptozotocin (STZ) injections. All of the rats diagnosed as diabetic two days later. We applied the following procedures to all of these diabetic rats. 2nd group were the STZ-DM rats; 3rd group gavaged with 6 mg/kg/day perindopril for 30 days; 4th group gavaged 7 days with 20 mg/kg/day catechin before STZ injections. and Catechin gavage continued for 30 days; 5th group gavaged catechin for 7 days and they received STZ in the 8th day. 2 days later the rats became hyperglycemic and we gavaged them with 6 mg/kg/day perindopril and 20 mg/kg/day Catechin for 30 days. We measured their blood albumin levels, body weights and urine volumes. At the end of the experiment we excised all the kidneys and fixed one of each pair in formaldehyde, dehydrated in ascending series of ethanol, cleared with toluene, embedded in paraffin and stained with TGF-ß1 for light microscopy. We fixed the other one of the pair in glutaraldehyde, dehydrated in ascending series of ethanol, cleared with propylene oxide and embedded them in araldite for electron microscopy. The blood glucose levels, kidney and body weights of all the rats in STZ-DM groups were higher than the ones in control group. In the catechin and perindopril treated diabetic rats the microalbuminuria levels decreased noticeably (p0, 05). The TGF-ß1 expression increased in the mesangial cells of renal corpuscle, as a result of ROS and local RAAS increase. This increase of TGF-ß1 expression played an important role in the formation of glomerular sclerosis. We found out that the antioxidant is more successful than ACEI to prevent structural damage. The podocyte cells affected first from this increase of ROS and AII. Podocytes displayed an increase of mesengial matrix after long exposure to the excess amounts of ROS, AII and hyperglycemia. As a conclusion; if catechin and perindopril are used together they are more effective in the prevention of the renal corpuscle damage.