Zirkonyum ve titanyum boyunlu implantların dinamik yükleme karşısındaki davranışlarının ve mikrosızıntının incelenmesi
  1. Tez No: 230384
  2. Yazar: CEM ÇETİNŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN İMİRZALIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonyum oksit boyunlu implant, dinamik yükleme, mikrosızıntı, plastik deformasyon, implant dayanak arayüzü, Zirconia collar dental implant, dynamic loading, microleakage, plasticdeformation, implant abutment interface
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu in vitro çalısmada zirkonyum oksit ve titanyum boyunlu implantların dinamikyükleme karsısındaki davranıslarının ve mikrosızıntının incelenmesi amaçlanmıstır.Çalısmamızda 10'ar adet 5 mm. çapında ve 10,5 mm. uzunlugunda zirkonyum vetitanyum boyunlu implantlar kullanılmıstır. Tüm implantlara tek tip dayanakuygulanmıstır.Dinamik yükleme öncesi sızıntı varlıgını incelemek için American Type CultureCollection (ATCC®) degeri bilinen Escherichia coli bakterisi implantların vidabosluguna enjekte edilmis, 24 saat inkübasyon periyodu sonunda sıvı besiyerindekibakteri miktarının belirlenmesi için mikrobiyolojik testler uygulanmıstır. Mikrosızıntıdeneyi uygulanan örnekler daha sonra servohidrolik test cihazına baglanmıs veimplantlara sinüzoidal dalga formunda, 30º açıyla, 20?200 N yük, 10 Hz ileuygulanmıstır. Bu yükleme 1 yıllık çigneme sayısına denk gelen 383250 tur boyuncatekrar edilmistir. Yükleme sonrası implantlarda olusan deformasyonlar taramalıelektron miroskobuyla (scanning electron mikrokobu) ile belirlenmis ve olusmamekanizmaları incelenmistir. mplantlarda olusan deformasyonların bakteriyel sızıntıüzerine olan etkisinin karsılastırılabilmesi için tüm implantlar tekrar mikrosızıntıdeneyine alınmıslardır.Dinamik yükleme öncesi ve sonrasında tüm implantlarda sızıntı görülmüs olup,ölçülen bakteri miktarı 105 cfu/mL'den büyük olarak tanımlanmıstır. Taramalı elektronmikroskobu incelemesi sonucu bütün implantlarda dinamik yüklemeyle deformasyonolustugu tespit edilmistir. Deformasyonların olusma mekanizmaları, materyallerinmekanik özellikleriyle uyumludur. Zirkonyum oksit boyunlu implantlarda dayanakvidalarında yapısal degisiklik olusmazken, titanyum boyunlu implantlarda iki vidanınegildigi görülmüstür. Vidalarda olusan egilmeler istatistiksel olarak anlamlıbulunmamıstır. Zirkonyum oksit ve titanyum boyunlu implantlar benzer performansgöstermis olup dinamik yükleme sonrasında makroskobik kırık olusmamıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is evaluating dynamic loading behaviour andmicroleakage of implants with titanium and zirconia collar.For this purpose 10 specimens for each group were used. Implants were 5 mm indiameter and 10,5 mm in length. All implants received the same abutment.To evaluate microleakage from implant abutment interface before and after dynamicloading; Escherichia. coli bacteria with known American Type Culture Collection(ATCC®) value injected in inner wells of implants. After incubation period of 24 hours,samples taken from liquid bacterial growth medium around the implants andmicrobiologic and bacterial identification tests were performed. mplants thenembedded in acrylic resin individually and secured to servohydrolic test machine witha custom made stainlees steel apparatus. Total 383250 cycles simulating 1 yearapplied with 30o off the axis compressive cyclic sine wave load between 20 and 200N at 10 Hz. Deformations occured at zirconia and titanium implant collar determinedvia scanning electon microscope analysis. mplants and abutments sterilised andmicroleakage tests performed after dynamic loading. Comparisions as a referencedeformations and microleakage was interpretted.All implants demonstrated bacterial leakage before and after dynamic loading.Amount of bacteria per mL described as more than 105 cfu. Scanning electronmicoscope analysis showed plastic deformations had occured at all implant collar.Development of plastic deformation were harmonious with mechanical properties ofmaterialsAbutment screws of implants with zirconia collar were sound while 2 abutmentscrews of titanium implants showed inflexion. Deformation of abutment screws werenot statistically significant. mplants with zirconia collar performed similar withtitanium implants while no macroscopic fracture had occured.