Çocuklarda kronik adenotonsiller hipertrofinin büyüme üzerine olan etkilerinin adenotonsillektomi öncesi ve sonrası dönemde değerlendirilmesi
  1. Tez No: 230400
  2. Yazar: LEVENT KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KÜLAHLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Adenotonsiller Hipertrofi, büyüme, antropometri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çocuklarda büyüme ve fiziksel gelisme genetik, beslenme ve çevreselfaktörlerin rol oynadıgı çok yönlü süreçlerdir. Bunların herhangi birinde olusanbozukluk büyümeyi etkileyebilir. Çocuklarda büyümeyi etkileyecek diger faktörlerinelimine edildigi durumlarda ATH'ye baglı büyüme geriligi gelisebilir.Adenotonsillektomiden sonra çocuklarda büyüme ve gelismenin hızlandıgı pratikteçok iyi bilinmesine ragmen teorik olarak bu konuda yapılan çalısmalar az sayıdadır.Bu çalısmada, ATH'li çocuklarda adenotonsillektomi öncesi ve sonrasıdönemde büyümenin göstergesi olan kilo, boy, SDS, BK), kemik yası, IGF-1 ve IGF-BP3 degerlerini karsılastırarak kronik ATH'nin büyüme üzerine etkisini göstermekamaçlanmıstır.Gereç ( Hastalar ) ve Yöntem: Klinik, endoskopik, radyolojik tanılı 16'sı(%40) kız, 24'ü (%60) erkek ve yas ortalaması 68,0±17,8 ay olan ve büyüme geriligiyapacak baska hastalıgı olmayan 40 ATH'li çocuk çalısmaya alındı. Ameliyat öncesitüm hastaların anamnezleri alındı. Boy, kilo, SDS, BK), kemik yası degerlerikaydedildi ve referans degerleriyle karsılastırıldı. Hormon degerleri 27 saglıklıçocuktan olusan kontrol grubu ile karsılastırıldı. Adenotonsillektomiden 7 ay sonrasemptomlar, kilo, boy, SDS, BK), kemik yası, IGF-1 ve IGF-BP3 degerleri tekrarölçülerek ameliyat öncesi degerlerle karsılastırıldı.Bulgular: ATH'li çocukların obstrüktif ve enfeksiyonel semptomlarıameliyattan sonra belirgin sekilde azalmıstır. Ameliyat öncesi kilo ve kilo SDS'sinde2 hasta, boy degerinde 3 hasta ve boy SDS degerinde 5 hastada (%12,5), kemikyasında 22 hastada (%64), hormon degerlerinde ise saglıklı gruba göre anlamlı geriliktespit edildi (p0,05) .Sonuç: ATH'li çocuklarda IGF-1 degerleri kontrol grubuna göre istatislikselolarak anlamlı ölçüde düsükken ameliyat sonrası bu fark anlamsızdı.Ameliyat öncesi ve sonrası antropometrik bulgulardan yalnız kilo SDS'sindeanlamlı bir fark bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Physical development and growth in children is multi-oriented processin which genetic, nutritional and environmental factors play role. Disorders thatoccur in any of these factors can affect growth. While other factors that can affectgrowth in children eliminated, growth retardation can develop due to adenotonsillerhypertrophy (ATH). Although it is practically well-known that development andgrowth accelerate after adenotonsillectomy, there are few theoretical studies on thisissue.The aim of this study, is to show effect of chronic ATH on growth bycomparing weight, height, SDS, BMI, bone age, IGF-1 and IGF-BP3 values asindicators of growth before and after adenotonsillectomy in children with ATH.Materials (Patients) and Methods Totally 40 children with ATH (16 girls(40%) and 24 boys (60%) with mean age 68.0±17.8 months) diagnosed by clinical,endoscopic and radiographic features and doesn?t have any other disorder that cancause growth retardation included in study. Anamneses of all patients have beentaken before surgery. Weight, height, SDS, BMI and bone age values have beenrecorded and compared with reference values. Hormone values compared withcontrol group consisted from 27 healthy children. Weight, height, SDS, BMI, boneage, IGF-1 and IGF-BP3 values were measured again 7 months afteradenotonsillectomy and compared with the values that were obtained before surgery.Results: Obstructive and infection symptoms of children with ATH wereremarkably decreased after surgery.