Sıçanlarda oluşturulan deneysel intestinal iskemi reperfüzyon modelinde bradikinin önkoşullandırmasının etkileri
Effects of bradykinin preconditioning in experimental intestinal ischemia reperfusion model on rats
  1. Tez No: 230399
  2. Yazar: FATİH DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. CAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi-reperfüzyon, bradikinin, iskemik ön kosullandırma, ince barsak, ischemia reperfusion, bradykinin, ischemic preconditioning, smallintestine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Beyin, spinal kord, kalp gibi organları iskemi reperfüzyon (R) hasarınakarsı korudugu gösterilmis olan bradikinini (BK) deneysel intestinal iskemireperfüzyon modelinde farmakolojik önkosullandırıcı ajan olarak kullanıpreperfüzyon hasarı üzerine etkilerini arastırmak.Materyal ve Metod: Çalısmada 32 adet Wistar?Albino sıçan kullanıldı. Her biri8 rattan olusan 4 grup olusturuldu. Sham grubu dısındaki tüm ratlara jugulervenöz kateter yerlestirildi. Sham grubundaki ratlar laparotomiyi takiben 100 dkgözlem sonrası sakrifiye edildiler. Kontrol grubuna 20 dakika gözlem sonrası 50dakika iskemi ve takiben 30 dakika reperfüzyon uygulandı. Çalısma gruplarındanbirine iskemik önkosullandırma (ÖK) yapıldı. Diger gruba ise 10 ?g/kg/dkdozunda bradikinin iv infüzyon seklinde verilerek farmakolojik önkosullandırma(FÖK) yapıldı. Histopatolojik inceleme ve doku myeloperoksidaz (MPO)aktivitesi ölçümü için jejunum rezeksiyonu yapıldıktan sonra Laktat ve LDH içinkan örnegi alınarak ratlar sakrifiye edildi.Bulgular:Serum Laktat ve LDH düzeyleri kontrol ve çalısma gruplarında shamgrubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05).Benzer sonuçlar, MPO düzeylerinde de elde edildi. Histopatolojik olarak kontrolgrubunda belirgin hücre hasarı tespit edilirken; çalısma gruplarında bu hasarınfarklı düzeylerde azalmıs oldugu görüldü. Ancak çalısma grupları arasıkarsılastırmada istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi(p>0.05).Sonuç: Hem iskemik önkosullandırma hem de bradikinin kullanılarak yapılanfarmakolojik önkosullandırma jejunumdaki iskemi reperfüzyon hasarınıazaltmaktadır. Ancak bu önkosullandırma yöntemleri arasında anlamlı bir farksaptanamamıstır.
Özet (Çeviri)
Aim: To use of bradykinin that known the protective effect on such as brain,spinal cord, heart etc. from ischemia and reperfusion injury as a pharmacologicalagent in experimental intestinal ischemia reperfusion model on rats and toinvestigate the effects of it.Material and Method: We used 32 Wistar-Albino rats. We composed 4 groupseach containing 8 rats. We placed jugular venous catheter to all of the rats exceptsham group. Rats in sham group were sacrified at 100 minutes observation afterlaparotomy. Thirty minutes reperfusion was performed following 50 minutesischaemia in control group after observing 20 minutes. Ischemic preconditioningwas performed in one group of the study. We performed the other study grouppharmacologic preconditioning by infusional administration of 10 ?g/kg/minutebradykinin intravenously. We sacrified all of the rats by taking blood samples toevaluate of the lactate and LDH after resection of jejunum for detecting tissuemyeloperoxidase activity.Results: Lactate and LDH levels were significantly higher in control and studygroups than sham group (P0.05). The results were same for MPO levels. Althoughdefinitive cell damage was determinated in the control group hystopatologicallyevaluation, the damage in the study groups observed that lower in different levels.However there is no significant difference between the study groups statistically(p>0.05).Conclusion: Either ischeamic preconditioning or pharmacologic preconditioningwas made by bradykinin reduced the ischemia reperfusion injury at jejunum. Onthe other hand there is no significant difference between this preconditioningmodels.