Metastatik olan ve olmayan mediyastinal lenf nodlarının ayrımında STIR TSE manyetik rezonans görüntülemenin yeri
Differentation of metastatic and non metastatic mediastinal lymph nodes using STIR TSE magnetic resonance imaging
- Tez No: 230407
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metastatik lenf nodu, mediyasten, mediyastinoskopi, STIR TSEMRG, Metastatic lymph nodes, mediasten, mediastinoscopy, STIR TSE MRimaging
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Metastatik olan ve olmayan lenf nodlarının saptanmasında STIR TSE MRG'nindegerini arastırmak.Gereç ve Yöntem: Küçük hücreli dısı akciger kanseri tanısı alan 41 hasta, lenfomatanısı alan 3 hasta, hamartom tanısı konan 1 hasta ve mezotelyoma tanısı alan 1 hastaçalısmaya alındı. Hastaların 38'i erkek, 8'i kadındı. Toplam 92 lenf nodudegerlendirildi. MR incelemelerin tamamı Gyroscan Intera 1.5 T model cihaz (Philips,Medical Systems, The Best, Netherlands) ile sense vücut sargısı kullanılarakyapılmıstır. Hastaların tamamına mediyastinoskopi öncesi STIR TSE MRG ilegörüntüleme yapıldı. Kalbe baglı artefaktları aza indirebilmek için transversekokardiyografi ve periferik puls unit (PPU) kullanıldı. Lenf nodlarının boyut,lokalizasyon ve primer kitleye göre sinyalleri degerlendirildi. Primer kitle ile izointensveya kitleden hiperintens olan lenf nodları metastatik, kitleden hipointens olanlar reaktifolarak kabul edildi. Hastaların tamamına mediyastinoskopi yapılarak sonuçlarımızkarsılastırıldı. MRG'nin metastatik lenf nodlarını saptamadaki sensitivite, spesifite,pozitif ve negatif prediktif ve dogruluk degerleri hesaplandı.Bulgular: Metastatik ve reaktik lenf nodları karsılastırıldıgında, lenf nodlarının STIRMRG sinyal özellikleri ve lenf nodu boyutu arasında anlamlı farklılık varken,lokalizasyon ile önemli farklılık saptanmadı. STIR TSE MRG'nin spesifitesi % 79.3,sensitivitesi % 70, pozitif prediktif degeri % 61.7, negatif prediktif degeri % 84.7,dogruluk degeri % 76. 3 olarak saptandı.Sonuç: STIR MRG'nin negatif prediktif degeri yüksektir buna karsın pozitif prediktifdegeri düsüktür. Bu nedenle STIR MRG' de metastatik lenf nodu saptanmadıgındaolgu mediastinoskopi yapılmaksızın direkt cerrahiye alınabilirken metastatik lenf nodusaptandıgında mutlaka mediastinoskopik inceleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to search the value of short inversion timeinversion-recovery (STIR) turbo spin-echo (TSE) magnetic resonance (MR) imaging fordetection of differentiation of metastic and non metastatıc lymph nodes.Materials and Methods: 92 lymph nodes were examined in 46 patients ( 41 NSCC, 3lymphoma, 1 mesotelioma and 1 hamartoma) (38 men, 8 women) All patientsunderwent PPU and respiratory-triggered STIR TSE MR imaging of the thorax prior tomediastinoscopy. The size, localization and signal intensities of lymph nodes accordingto the primary tumor were assessed. Lymh nodes which were hyper or iso intenseaccording to the primary tumor were accepted as metastatic. The ones with low signalintensities were classified as non-metastatic. Mediastinoscopy was performed in allpatients the localization of the LN, and the presence of metastasis were recorded. TheMRI and mediastinoscopy results were confirmed and the sensitivity, spesifisity,negative predictive and positive predictive values of MRI were evaluated.Results: On STIR TSE MR images lymph nodes size and signal involvement arestatistically significant for the differentiation between reactive and metastatic lymphnodes wheraas the localization was not statistically significant. The spesificity,sensitivity, positive predictive value, negative predictive value, and accuracy of STIRTSE MR imaging for the differentiation of reactive and metastatic lymph nodes was79.3 %, 70 %, 61.7 %, 84.7 %, 76.3 % respectively.Conclusion: The negative predictive value of STIR MRI is high. Whereas the positivepredictive value of STIR MRI is low. Therefore, mediastinoscopy may not beperformed in patients without metastatic lymph nodes, however it has to be performedin patients with metastatic lymph nodes on MRI.