Miyopik hastalarda lasık ve lasek sonrası korneal duyarlılık, subjektif kuru göz semptomları ve gözyaşı film fonksiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of corneal sensitivity, subjective dry eye symptoms and tear film functions following lasik and lasek for myopia
  1. Tez No: 230408
  2. Yazar: SERPİL BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: LASEK, LASIK, korneal duyarlılık, kuru göz, OSDI, LASEK, LASIK, corneal sesitivity, dry eye, OSDI
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: LASIK ve LASEK' in korneal duyarlılık, subjektif kuru göz semptomları vegözyası film fonksiyonu üzerine etkilerinin degerlendirilmesi ve kıyaslanması.METOD:Bu prospektif, nonrandomize, kıyaslamalı klinik çalısmada, LASIKuygulanan 9 hastanın 18 gözü ve LASEK uygulanan 10 hastanın 18 gözüçalısmaya alındı. Korneal duyarlılık, gözyası kırılma zamanı ve Schirmer Itesti preoperatif olarak ve postoperatif 1. hafta, 1., 3. ve 6. aylarda incelendi.Subjektif kuru göz semptomları OSDI skoru ile korneal duyarlılık ise Cochet-Bonnet esteziyometresi ile degerlendirildi.BULGULAR: LASIK sonrası korneal duyarlılık ablasyon zonunda cerrahi sonrası ilk 3ay boyunca azaldı ve preoperatif degerlerine ancak 6 ay sonra ulastı. Bununlabirlikte LASEK sonrası korneal duyarlılık ilk ayda iyilesti. Korneal duyarlılıkiyilesmesi, her iki grupta da gözyası kırılma zamanı iyilesmesi ve OkülerSurface Disease Index (OSDI) skoru ile korelasyon gösterirken, Schirmer Itestyalnızca LASIK grubunda korneal duyarlılık iyilesmesi ile korelasyongöstermekteydi.SONUÇ: LASEK uygulanan hastalarda korneal duyarlılık iyilesmesi ve göz yasıfonksiyonlarının düzelmesi LASIK uygulananlara göre daha erken süredeolmaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To evaulate and compare the effect of LASIK and LASEK on cornealsensitivity, subjective dry eye symptoms and tear film function.DESIGN: Prospective, nonrandomized comparative clinical trial.METHODS: Eighteen eyes of 9 patients who underwent LASIK and eighteen eyes of10 patients who underwent LASEK procedure were included in this study. Cornealsensitivity, tear break-up time (BUT) and Schirmer test I were evaluated before and 1week, 1, 3 and 6 months after the operation. Subjective dry eye symptoms weredetermined according to the OSDI © score. The corneal sensitivity was assessed usingCochet-Bonnet esthesiometer.RESULTS: Corneal sensitivity after LASIK was significantly reduced at the ablatedzone during the first 3 months after surgery and after 6 months it has returned to itspreoperative values. However, corneal sensitivity recovered at the first month afterLASEK. The recovery of corneal sensation correlated strongly with the recovery of tearfilm break-up time and Ocular Surface Disease Index score in both groups, whereas theSchirmer I test values correlated with corneal sensation recovery only in LASIK group.CONCLUSON: LASEK treated eyes had better rehabilitation of corneal sesitivity andtear function than LASIK treated eyes.