İdrar kaçıran kadınlarda pelvik tabanın manyetik rezonans görüntüleme bulguları ve prolapsus evresi ile korelasyonu
Magnetic resonance imaging of pelvic floor in women with stress urinary incontinence: Correlation with the stage of pelvic organ prolapsus
  1. Tez No: 230406
  2. Yazar: NURDAN BULUT ÇOMU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 8drar kaçırma, pelvik organ prolapsusu, Magnetic Resonance, pelvic organ prolapsus, urinary incontinence
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: 1. Statik MR görüntülerinde idrar kaçırma patogenezinde rol oynaması olasıanatomik degisiklikleri saptamak; 2. pelvik organ prolapsusu klinik evresi ile MRgörüntüleme bulguları arasındaki iliskileri ve; 3. tıbbi veya cerrahi tedavi yönteminseçiminde görüntülemenin olası yol göstericiligini arastırmak.Olgular ve Yöntem: Ani sıkısmaya baglı idrar kaçırma yakınması bulunmayan,daha önce pelvik ameliyat geçirmemis 48 kadın olguda statik Magnetik Rezonansgörüntüleme yapılmıs ve su parametreler not edilmistir: Lateral fasiya hasarı,puborectalis kası asimetrisi/kesintisi, üretral hunilesme, üretral çap, H çizgisi, Mçizgisi, levator sahan açısı, üretropubik açı, puborectalis kası anterior ve posteriorkoronal açılanması ve bu açılanmaların farkı. Parametreler pelvik organ prolapsusuderecelendirme (POPQ) sistemine göre yapılan evreleme bulgularıyla koreleedilmistir.Bulgular: Prolapsus evresi göz önüne alınmadan idrar kaçıran kadınlarda saptanangörüntüleme bulguları incelendiginde en sık üretral hunilesme saptanmıstır. Lateralfasiya hasarı 5 olguda (%10,4), puborectalis kası asimetrisi 1 olguda (%2) görüldü.Görüntüleme parametreleri ve pelvik organ prolapsus evreleri arasında istatistikselkorelasyon izlenmemistir.Sonuç: Pelvik organ prolapsusu ve fasiya/kas hasarının zorlama ile olusan idrarkaçırmanın patogenezinde ana etken olmadıgı kanaatine varıldı. Olgularda üretralhunilesmenin sık görülmesi nedeniyle patogenezde asıl etken olan faktörün üretrasfinkterinden kaynaklanan bir patoloji oldugunu düsündürmektedir. 8drar kaçırankadınlarda ameliyat öncesi statik pelvik MR görüntülemenin lateral fasiya hasarınınsaptanması dısında tedavi planlamasına önemli katkı saglamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess 1. the anatomical changes associated with urinary incontinence;2. the correlation between MR imaging findings and clinical staging of pelvic organprolapsus; 3. the impact of MR imaging on selection of the treatment options.Patients and Method: Forty-eight women who had no history of pelvic operation orurge incontinence underwent static Magnetic Resonance imaging. The followingparameters were noted: lateral fascia damage; puborectalis muscle asymmetry and/orinterruption; urethral funneling; mid-urethral diameter; H line length; M line length;levator plate angle; urethropubic angle; anterior and posterior coronal angling ofpuborectalis muscle and their difference. The parameters were correlated with pelvicorgan prolapsus quantification (POPQ) system staging.Results: In women with urinary incontinence, without considerating stage ofprolapsus, the most commonly observed Magnetic Resonance finding was urethralfunneling. Lateral fascia damage and PR muscle asymmetry was present in 5 patients(10,4%) and 1 patient (2%), respectively. There was no statistical correlationbetween Magnetic Resonance parameters and pelvic organ prolapsus stage.Conclusion: Pelvic organ prolapsus and fascia/muscle damage appear not as a majorcontributing factor to the pathogenesis of urinary incontinence. Since urethralfunneling was very common in incontinent women, urethral sphincter pathologyshould be investigated as a contributing factor. Preoperative static MagneticResonance imaging does not have a major impact on treatment planning, exceptdetermining the rare cases of lateral fascia damage.