Serebral palsili hastalarda etiyoloji ve prognoz
Etiology and prognosis of patients with cerebral palsy
- Tez No: 230421
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER KUMANDA?
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, etiyoloji, prognoz, e?lik eden patolojiler, manyetik rezonans görüntüleme
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Serebral palsili vakalarda etiyoloji ve prognozun değerlendirilmesi ve klinik bulgularla manyetik rezonans görüntüleme sonuçlarının paralelliğinin incelenmesi. Materyal ve metot: Çocuk nöroloji polikliniğinde serebral palsi tanısı ile takip edilen ve hastaneye ba?vuran hastaların anamnezleri alındı, fizik ve nörolojik muayeneleri yapıldı. Çalı?ma döneminde hastaneye ba?vurmayan hastaların ise dosyaları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Bu çalı?mada, %63.3?ü erkek, %36.7?si kız çocuğu olmak üzere 460 vaka ele alındı. Çalı?maya dahil edilen hastaların erkek/kız oranı 1.71 ve %60?ı matür, %40?ı ise prematüre idi. Vakaların gösterdikleri klinik tablolara göre dağılımları ?u ?ekilde tespit edildi: %39.7 spastik kuadriparezi, %28.7 spastik diparezi, %18.2 spastik hemiparezi, %0.9 spastik monoparezi, %7 koreoatetoik SP, %0.4 distonik SP, %0.4 ataksik SP, %1.1 hipotonik SP, %3.5 mikst tip SP. Risk faktörleri prenatal, perinatal ve postnatal döneme ait olmalarına göre üç grup altında toplandı. Vakaların %26?sında prenatal risk faktörü, %87?sinde perinatal risk faktörü ve %10.8?inde postnatal risk faktörü bulundu. Ancak %6?sında hiçbir risk faktörü tespit edilmedi. Hipoksik-iskemik ensefalopati %41.7 oranıyla en sık görülen perinatal risk faktörü olarak belirlendi. ?kinci olarak prematürite %40 ve üçüncü olarak konvülziyon %21.7 oranında saptandı. Vakaların %91.3?ünün kraniyal manyetik rezonans görüntüleme sonuçlarında patolojik bulgulara rastlandı. Prematüre vakalarda en sık tespit edilen patolojiler, PVL %46.2, lokal enfarkt %7.5, bazal ganglion-talamus hasarı %6.7, sınır sulama alan hasarı %5 bulundu. Matür vakalarda en sık tespit edilen patolojiler ise sınır sulama alan hasarı %17.3, lokal enfarkt %16.2, yaygın serebral atrofi %11.1, multikistik ensefalomalazi %8.3, bazal ganglia talamus hasarı %6.1 bulundu.Serebral palsiye e?lik eden patolojilerden ?a?ılık %38.5, i?itme kaybı %22, epilepsi %54.3 oranlarında tespit edildi.Sonuç: Ülkemizde hala perinatal faktörler en önemli risk faktörü olmaya devam etmektedir. Gebelerin iyi izlenmesi ve perinatal etiyolojik faktörlerin azaltılması gerekmektedir. Doğumhane ?artlarının ve doğum ekibi standartlarının iyile?tirilmesi ve doğum sonrası takibin hastane ?artlarında doktor kontrolünde yapılmasının sağlanması ile SP sıklığının azaltılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The evaluation of etiology and prognosis in cases with cerebral palsy and investigation of the analogousness of results of magnetic resonance imaging results with clinical findings. Material and method: The medical records of patients who were followed and diagnosed as cerebral palsy in Child Neurology Department and also applied to hospital were reviewed, their physical and neurological examinations were performed. Other patients? medical records were examined retrospectively. Findings: In this study, 460 patients of which 63.3% male and 36.7% female were included. Male/female ratio was 1.71 and 60% of the patients were mature and 40% of them were premature. The distribution of the cases according to clinical description was as follows: 39.7% spastic quadriplegia, 28.7% spastic diplegia, 18.2% spastic hemiplegia, 0.9% monoparesis, 7% choreoathetoid SP, 0.4% dystonic SP, 0.4% ataxic SP, 1.1% hypotonic SP and 3.5% mixed type SP. The risk factors were classified etiologically to three as prenatal, perinatal and postnatal. The risk factors and the percentages of cases were found so: prenatal risk factor; 26%; perinatal risk factor; 87%, and postnatal risk factor; 10.8%. However, no risk factor was detected in the 6% of cases. Hypoxic ischemic encephalopathy was the most frequent perinatal risc factor with a frequency of 41.7%. Thereafter, it was assigned prematurity with 40% of cases and convulsion with 21.7% of them. 91.3% of cases revealed pathological findings on cranial magnetic resonance imaging. Pathologies which was mostly identified in premature cases were PVL (%46.2), local infarct (7.5%), bazal ganglia and thalamus lesions (6.7%) and water shed area lesions (5%). Most frequent pathologies in matures were water shed area lesions (17.3%), local infarct (16.2%), diffuse cerebral atrophy (11.1%), multicystic ensefalomalasia (8.3%) and bazal ganglia and thalamus lesions (6.1%).Pathologies which coexist with cerebral palsy were strabismus 38.5%, hearing loss 22% and epilepsy 54.3%.Result: Perinatal factors still persist to be the most important risk factor in Turkey. Follow-up of pregnancies should be done more carefully and perinatal risk factors should be vitiated. The present study demonstrated that frequency of SP can be attenuated by the improvement of the conditions of delivery rooms and birth team standarts and management of postnatal follow-up in hospital conditions under the control of doctors.