Supraglottik larenks karsinomlarında tümör belirteçlerinin boyun metastazlarını tahmin etmedeki rolü
The predictive role of tumor markers in lymph node metastasis of supraglottic larynx carcinoma
- Tez No: 230422
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCİHAN GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: CD44, E-kaderin, Ep-CAM, lenf nodu metastazları, MMP-2, MMP-9, supraglottik karsinom, CD44, E-cadherin, Ep-CAM, lymph node metastases, MMP-2, MMP-9, supraglottic carcinoma
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Supraglottik larenks karsinomlarında boyuna lenf nodu metastazı sağkalımıönemli oranda azaltan bir etkendir. Bölgenin yoğun lenfatik ağı ve boyunhastalığının doğru evrelemesindeki kısıtlılıklar boyunun elektif tedavisini gündemegetirmektedir. Bu çalısmada supraglottik larenks karsinomlu hastaların primer tümörbiyopsi örneklerinde E-kaderin, CD44, Epitelyal hücre adezyon molekülü, Matriksmetalloproteinaz-2 ve Matriks metalloproteinaz-9 antikorlarıyla immünohistokimyasalçalısma yapılarak boyun lenf nodu metastazlarıyla iliskileri arastırılmıstır.Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve BasBoyun Cerrahisi Kliniği'nde 1991-2005 tarihleri arasında supraglottik larenkstümörü nedeniyle değisik tiplerde larenjektomi ve boyun diseksiyonu yapılmıs, TıbbiPatoloji Anabilim Dalı'nda yassı hücreli karsinom tanısı almıs hastalar geriye dönükolarak incelendi. Dosya bilgileri ve patoloji raporlarına ulasılan 294 hasta olduğugörüldü. Hastaların yas, cinsiyet, indirekt ve direkt larengoskopik muayene bulguları,T değeri, uygulanan cerrahi yöntemler, çıkarılan lenf nodu sayısı, boyun metastazı vediferansiasyon bilgileri incelendi. Boyun metastazı olan 84 hastadan 30' u rastgeleörnekleme yöntemiyle seçildi. Boyun metastazı bulunmayan hastalar arasından,metastaz olan gruptaki hastalarla cinsiyet, T değeri ve diferansiasyonu es olan ve enaz üç yıllık takip sonunda boyun nüksü ortaya çıkmamıs 30 hasta bulundu. Hastalarınprimer tümör biyopsi parafin bloklarından hazırlanan tümörü örnekleyen kesitlerestreptavidin-biotin yöntemi ile E-kaderin, CD44, Ep-CAM, MMP-2 ve MMP-9antikorları uygulandı. ?statistiksel yöntemler kullanılarak iki grup arasında antikorekspresyonları bakımından anlamlı fark olup olmadığı arastırıldı.Bulgular: CD44 ve Matriks metalloproteinaz-9 antikorları boyun metastazı olangrupta anlamlı oranda kuvvetli ekspresyon gösterirken, diğer antikorlar bakımındaniki grup arasında anlamlı fark bulunmadı.Sonuç: Primer tümör biyopsi örneklerinden çalısılabilecek bazı tümör belirteçleriboyun metastazı riskinin tahmin edilebilmesine böylece hastalara uygulanacak boyuntedavisi planının ameliyat öncesi doğru ve yeterli bir sekilde yapılabilmesine olanaksağlayabilir. Ancak bu konuda değisik metastaz basamakları ile ilgili isaretleyicilerleyapılacak ileri çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cervical lymph node metastasis significantly reduces survival in supraglotticcarcinoma of the larynx. The abundant lymphatic network of this region and thelimitations of accurate staging of neck disease cause the necessity of elective necktreatment. An immunohistochemical study is conducted with E-cadherin, CD44,Epithelial cell adhesion molecule, Matrix metalloproteinase-2 and -9 antibodies inprimary tumor biopsy samples of supraglottic carcinoma to investigate thecorrelation with cervical metastatis.Patients and methods: Between 1991-2005, 294 patients who had supraglotticcarcinoma and underwent various types of laryngectomies and neck dissections wereevaluated in Erciyes University Medical Faculty Department of OtorhinolaryngologyHead and Neck Surgery. The age and gender of patients, indirect and directlaryngoscopy findings, T value, type of surgical procedure, number of dissectedlymph nodes, neck metastasis and differantiation datas were scrutinized. Thirtypatients with cervical metastasis were selected via random sampling. Sex, T valueand differantiation matched 30 patients who had no neck recurrence by the end of atleast three years follow-up were also found among the patients without neckmetastasis. E-cadherin, CD44, Ep-CAM, MMP-2 and MMP-9 antibodies wereapplied to the tumor representative sections which were derived from paraffinsections by streptavidin biotin method. Statistical tests were used to evaluate thedifference between two groups.Results: Strong expression of CD44 and MMP-9 were found significantly higher inpatients with cervical metastasis, however E-caderin, EpCAM and MMP-9expression didn?t reach significant difference between two groups.Conclusion: The prediction of cervical metastasis with tumor markers may helpabout accurate and also adequate neck treatment planning preoperatively. Howeverfurther investigations are required about relevant markers of different metastaticsteps.