Ürolitiyazisli çocuklarda adım adım ve konvansiyonel şok dalga litotripsinin karşılaştırılması
Comparison of cınventional and step-wise lithotripsy in pediatric urolithiazis
- Tez No: 230429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem tasları, sok dalga litotripsi, tedavi, teknik, Shock wave lithotripsy, urolithiasis, treatment.technique
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çocukluk çağı üriner sistem tas hastalığı tedavisinde adım adım ve sok dalga litotripsiyöntemlerini kullanarak alınacak sonuçların etkinliğe yönelik olarak karsılastırılması.Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalına basvuran veüriner sistem tas hastalığı olan pediatrik yas grubuna dahil olan 40 hasta randomize edilerekçalısmaya alındı.Bu hastaların basvuru sırasındaki sikayetleri, yasları, eğer yapılmıssa dahaönceki ameliyatları ve sok dalga litotripsi tedavileri kaydedildi. Basvuran bütün hastalaraidrarın mikroskobik analizi eğer gerekli ise idrar kültürü, böbrek fonksiyon testleri çalısıldı.Kültüründe üreme olanlara uygun antibiyotik tedavisi verildi. ?ntravenöz ürografileri ve direküriner sistem grafilerine göre tasın lokalizasyonu ve yeri saptandı. Dornier Compact Deltacihazıyla hastalara tas kırma islemi uygulandı. Opak taslar floroskopi,opak olmayan taslar iseultrasonografi ile lokalize edildi.Konvansiyonel grupta kullanılan enerji 13 kV da sabitlendi. Adım adım tedavigrubunda ise 10 kV den baslanıp 250 atımda bir 1 kV artırılıp 13 kV'de sabitlendi. Her ikigruba da uygulanan sok sayısı en fazla 3000 olarak sınırlandırıldı. Hastalar 15 günlük aralarlakontrole çağırıldı. Ağrı, hematüri ve tas düsürme açısından sorgulandı. Düsürülen taslardanyakalanabilenlere tas analizi yapıldı. Gerekli görülenlere tekrar sok dalga litotripsi uygulandı.Bulgular: Adım adım grubundaki olguların 11'i kız 9'u erkek, konvansiyonel gruptakiolguların 8'i kız 12'si erkekti.Adım adım tedavi grubunun yas ortalaması 7.2± 4,67 yas ikenkonvansiyonel tedavi grubunda yas ortalaması 6,025±4,03 idi. Adım adım tedavi grubunda 20hastanın 17'sinde tasların boyutları 1 cm ve daha düsük boyutta iken konvansiyonel grupta 20hastanın 13'nde taslar bu boyuttaydı. Çalısmaya katılan hastalardan sadece 1 tanesinde tasanalizi yapılabildi. O da kalsiyum oksalat tası idi. Uygulanan tedavi yöntemlerikarsılastırıldığında toplam basarı adım adım grubunda konvansiyonel gruptan daha yüksekbulundu. Adım adım tedavi grubunda tassızlık oranı %90 iken konvansiyonel grupta %85bulundu. Heriki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç: Adım adım sok dalga litotripsinin klinik basarı oranı, konvansiyonel teknikten dahayüksek bulunmustur ve bu yaklasımın tas kırma tedavisi uygulamalarında düsünülmesigerekliliği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the results of conventional and gradual shock wave lithotripsytreatment modalities in urinary lithiasis.Material and methods: 40 consecutive patients seen in outpatient Urology Clinic in ErciyesUniversity School of Medicine were randomized and included in this study. The complaints,age, previous operative history and schock wave lithotripsy treatment charasteristics ofpatients were recorded. Microscopic urine analysis, urine culture, blood renal functions werestudied in all patients. Positive urine cultures were treated with appropriate antibiotics. Stonesize and localizations were estimated according to direct urinary system graphies and /orintravenous pyelographies. Shock wave lithotripsy treatment was done by using DornierCompact Delta Instrument. The localizations of radiopaque and non radiopaque stones wereestimated by using floroscopy and ultrasonography, respectively. Treatment energy was set on13 kV in conventional group. In gradual shock wave lithotripsy group treatment energy wasinitially set on 10 kV and gradually increased up to 13 kV per 250 shocks. The maximumnumber of shocks in both groups were limited to 3000.The patients were called for control in 15 days intervals.In each visit, patients wererespectively questioned for pain, hematuria and history of stone passage. Shock wavelithotripsy was repeated in patients who failed in the first treatment.Results: Total 40 patients of which 8 female, 12 male in conventional group; 11 female, 9male in step-wise shock wave therapy group were included in this present study. Mean age ingradual shock wave therapygroup and conventional group was calculated as 7.2± 4,67 yearsand 6,025±4,03 years, respectively. When the groups were evaluated with the stone sizelower or equal than 1 cm; in conventional group 13 of 20 patients and in gradual shock wavelithotripsy group 17 of 20 patients were included in this classification , respectively. Stoneanalysis was done in one patient and it was calcium oxalate stone. When this two treatmentmodalities were compared, stone free rate was higher in step-wise shock wave lithotripsygroup than the conventional treatment group (%90 and %85 respectively).Conclusion: Step-wise shock wave treatment yields outcomes than conventionel shock wavetreatment, without any increase in morbidity and with an acceptable increase in treatmenttime. This study must be done in more patients for better evaluation.