Kayseri'de aile reisi ve eşlerinin doktor seçme kriterleri konusundaki görüşleri
Familys bread w?nner and couples opinion about choosing doctor criteria in Kayseri
- Tez No: 230428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: choosing doctor, choosing doctor criteria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırma, Kayseri il sınırları içinde kalan alanda Kayseri il Sağlık Müdürlüğüne bağlı kentsel vekırsal alan sağlık ocaklarında kayıtlı 297411 hanede yaşayan aile reisleri ve/veya eşlerinin doktorseçme kriterleri konusundaki görüşlerini belirlemeye yönelik tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmışve yürütülmüştür.Araştırmada 1530 kişiye ulaşılmıştır, ve bu kişilere ait veriler değerlendirmeye alınmıştır.Araştırma verileri aile reisleri ve/veya eşlerinde sosyo-demografik özellikleri ve hekim seçmekriterlerini belirlemeye yönelik 69 soru içeren araştırmacı tarafından geliştirilmiş anket formuuygulanarak toplanmıştır. Aile reisleri ve/veya eşleri sosyodemografik özellikleri, aile hekimliği vehekim seçme konusundaki bilgileri ve hekim seçme kriterleri konusundaki görüşleri karşılaştırılmıştır.Araştırma grubunun doktor seçme kriterlerine verdikleri önem durumu incelendiğinde;doktorun cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, varlıklı olması, dindarlığı, siyasi görüşü, memleketi ve etnikkökeni önemsiz bulunmuştur. Doktorun hizmet verdiği yerin temiz ve düzenli olması, doktorunyeterince zaman ayırması, güler yüzlü olması, tanı ve tedavisinin iyi olması, hastayı bekletmemesi,hastalık hakkında yeterli bilgi vermesi, ilaçlar hakkında yeterli ve açıklayıcı bilgi vermesi, hastanın sorusormasına izin vermesi ve hastanın söylediklerini dinleyip dikkate alması olmazsa olmaz derecesindeönemli olarak bulunmuştur.Anahtar kelimeler : Hekim seçme, aile reisi ve eşi, hekim seçme kriterleri
Özet (Çeviri)
This study was performed in Kayseri at urban and rural area on familys bread winnerand couple to learn their opinions about choosing dotor criteria. The study is planned andperformed as a descriptive studyIn this study we have reached to 1530 person. The data about these people isevaluated. Data of the study is about family bread winner and his couples sociodemographiccharacteristics and choosing doctor criteria. The questionnary is designed by the researcherand it is composed of 69 questions. Familys bread winner and his couples opinions aboutchoosing doctor criteria, sociodemographic characteristics and knowledge about familymedicine and choosing doctor is compared.When research groups giving importance degree about choosing doctor criteriaanalysed; doctors gender, age, martial status, richness, religiousness, political view, countryand ethnicity is evaluated as unimportant. Hygenie of doctors place, doctors giving enoughtime to patients, being favour, diagnosis and treatments wellness, dont waiting patients, givingenough information about illness, leting patient to ask question and listening to patients wasevaluated as sine qua non.