Bronşial astmalı çocuklarda psikiyatrik bozukluk ve belirtiler
Psychiatric disorders andsymptoms in children with bronchial asthma
- Tez No: 230441
- Danışmanlar: PROF. DR. EFSER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astma, Psikopatoloji, Ders Başarısı, Çocuk, AnksiyateBozukluğı, Asthma, Psychopathology, School achievement, Child, Anxietydisorder
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, astım tanısı olan çocuklarda psikiyatrik ek tanıların veakademik sorunların araştırılması ve psikopoatoloji ile ilişkili sosyodemografikfaktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıAnabilim Dalı, Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalına, başvuran 7-18 yaşaralığındaki bronşial astmalı 33 olgu ile 32 kişilik kontrol grubu çalışmaya alınmıştır.Katılımcıların tümü DSM-IV tanı ölçütlerine göre Eksen-I Bozuklukları İçinYapılandırılmış Klinik Görüşme olan ÇGDŞ-ŞY-T ile ruhsal bozukluklar açısındandeğerlendirildi. Çocuk Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği (ÇADİ), Durumluk SüreklikKaygı Envanteri (ÇDSKE), Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ölçekleri her birkatılımcıya uygulandı. Ayrıca annelerin de DSM IV kriterleri sorgulanarakpsikiyatrik muayenesi yapıldı. Elde edilen verileri değerlendirmek için Ki Kare, Ttestleri ve bağıntı analizleri kullanıldı.SONUÇ: Astım tanısı olan 20 olguda (%60) astıma en az bir psikiyatrikbozukluğun eşlik ettiği saptandı. Sekiz olguda iki, 1 olguda üç psikiyatrik ektanıvarlığı saptanırken, 11 olguda sadece tek bozukluk bulunmaktaydı. Astımı olanolgular ile kontrol grubunda yer alan olgular yaygın anksiyete bozukluğu (YAB)oranları açısından farklılık gösterdiler. YAB dışında psikiyatrik ektanılar açısındananlamlı fark saptanmadı. Astımlılarda psikopatolojisi olan ve olmayan gruplararasında astımın başlangıç yaşı ve astım süresi açısından fark bulunmadı . Astımşiddetine göre olgular 3 gruba ayrıldığında 3 grup arasında psikiyatrik ektanı oranlarıanlamlı farklılık göstermedi. ÇADİ, ÇDSKE, ÇDÖ puanları açısından astımlı olgularile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmazken, psikopatolojisi olan olgularınher üç ölçek puanı da anlamlı olarak, psikopatolojisi olmayan olgulardan farklıdır.Astım şiddetiyle her üç ölçek puanı arasında bir ilişki saptanmamıştır. Astımlıolgularda okul devamsızlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek iken, astımvarlığının ders başarısı üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır.TARTIŞMA: Bu çalışmada astımlı çocuklarda yüksek oranda saptanan psikopatoloji,bu alanda çocuk psikiyatrisinin katılımını gerektiren konsültasyon-liyezonçalışmalarına ihtiyaç olduğunu açıkça göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, we aimed to investigate the frequency ofpsychopathology and academic problems and also to determine associatedsociodemographic factors with psychopathology in children with asthma.METHODS: Thirty-three cases with asthma who referred to Ankara UniversitySchool of Medicine Pediatrics Department, Immunology and Allergy Unit and 32controls, aged between 7-18, were included in the study. All of the participants wereinterviewed via Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia- Presentand Lifetime Version (K-SADS-PL) in order to detect axis-1 psychiatric disordersaccording to DSM-IV criteria. Childhood Anxiety Sensitivity Index (CASI), StateTrait Anxiety Inventory for Children (STAI-C), Childhood Depression Inventory(CDI) were administered to each of the subjects. Mothers were also assessed in termsof psychiatric comorbidity. Chi square, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and t testswere used in order to analyse the data.RESULTS: It is detected that, at least one comorbid psychiatric disorder was presentin 20 cases (60%) with asthma. Eight cases had two and a patient had threepsychiatric comorbid diagnoses while remaining 11 had only one disorder. Asthmaticcases and control group showed significant difference in terms of generalized anxietydisorder rates. There were no significant differences between the two groups in termsof other comorbid disorders. Age at onset and duration of asthma were not differedbetween the cases with and without psychopathology. When we split up asthmaticcases into three groups according to their severity, there were no significantdifferences in terms of psychiatric comorbidity among the three groups. While CASI,STAI-C, and CDI scores were not significantly different between asthmatic cases andcontrol group, the mean scores of these three scales were significantly higher in caseswith a comorbid disorder than of children without psychopathology. There was noassociation between asthma severity and scores of the three scales. Although schoolabsence rate was significantly higher in asthmatic children than of controls, it isdetected that the presence of asthma has no effect on school achievement.CONCLUSION: High rate of psychopathology detected in asthmatic children in thisstudy underlines the need of consultation-liaison psychiatric work in this field incollaboration with child psychiatrists.