Parkinson hastalığında cerrahi tedavinin distonik semptomlara etkisi
Efficiency of the surgical treatment of parkinson?s disease related dystonic symptoms
  1. Tez No: 230443
  2. Yazar: ONUR ERTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: STN NS, Pallidotomi, UPDRS, AIMS, STN, Pallidotomy, UPDRS, AIMS
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giris ve Amaç: PH için cerrahi tedavi 20. Yüzyılın basından beriuygulanmaktadır. 1960'lı yılların sonunda L-Dopa'nın bulunması fonksiyonelstereotaksik prosedürlerde belirgin azalmaya neden olmustur ve sınırlısayıdaki özel merkezlerde bu operasyonların yapılmasına devam edilmistir.Ancak L-DOPA PH tedavisinde kesin çözüm getirmemekte, bunun yanı sırauzun dönem kullanımda ciddi anlamda özürlülüğe yol açan motorkomplikasyonlara neden olmaktadır. Bu çalısmadaki amacımız PH`dagörülen distonik semptomların pallidotomi ve STN NS yolu ile cerrahi tedavisive sonuçların karsılastırılarak en etkin cerrahi tedavi yönteminin ortayakonmasıdır.Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörosirurji AnabilimDalı, Stereotaksik ve Fonksiyonel Nörosirurji Ünitesi'nde 2000-2008 yıllarıarasında PH nedeniyle subtalamik nükleusa bilateral nörostimülatör takılan20 hasta ve unilateral pallidotomi yapılan 20 hasta seçilerek çalısmaya dahiledilmistir. Subtalamik nukleusa nörostimülatör yerlestirilen hastaların 11tanesi erkek 9 tanesi bayan, yas ortalaması 52.3 (30-71) ve ortalama tanısüresi 10 yıl idi.STN stimülatörü yerlestirilen hastalardan 4 tanesine dahaönce pallidotomi yapılmıs idi. Pallidotomi yapılan hastaların 12 tanesi erkek,8 tanesi bayan, yas ortalaması 54 (43-67) ve ortalama tanı süresi 11 yıl (5-19) idi ve 10 hastaya sol, 10 hastaya da sağ pallidotomi yapılmıs idi.Hastaların ortalama takip süresi 62 ay idi.Tüm hastalar basvurduklarındamedikal tedavi almakta idiler. Kalıcı operatif morbidite ve mortalitegözlenmedi.Sonuçlar: STN NS ve Pallidotomide sırası `on' dönemi total UPDRSskorlarında ile %21 ve %33, `off' döneminde %43 ve %24.1, `on' dönemibradikinezi UPDRS skorlarında %39.2 ve %29.6, `off' döneminde %43.5 ve%19.9, `on' dönemi rijidite UPDRS skorlarında %52.4 ve %15.8, `off'döneminde %45.2 ve %56.7, `on' dönemi tremor UPDRS skorlarında %48.4ve %0, `off' döneminde %56 ve %36.8, `on' dönemi postur UPDRSskorlarında %0 ve %29.6, `off' döneminde %15 ve %10 azalma saptandı.Yine sırası ile AIMS skorlarında `on' döneminde %69.9 ve %36.9, `off'döneminde %72.4 ve %33.6 azalma saptandı. `Off' dönemi distoniskorlarında ise sırası ile %51.1 ve %40.3 azalma saptanmıstır. Daha öncepallidotomi yapılmıs hastalarda STN NS sonrasında tespit edilen distoniskorları ise önceki pallidotomi sonucundan %25 daha düsük idi.Tartısma: Çalısmamızın sonuçlarına göre PH'da görülen motor semptomlarve özellikle distonik semptomlar üzerinde hem STN NS'nun hem depallidotominin etkin cerrahi yöntemler olduğunu gördük. STN NS'nun LDOPAdozunda sağladığı %57'lik azalma da distoni üzerinde dolaylı olarakdaha fazla etki yapmaktadır. Pallidotomi yapılan hastalarda L-DOPA dozu %7.5 azalmıstır. Pallidotomi yapılan hastalarda `off' dönemi kontrlateralUPDRS III sonuçlarında görülen düsüs özellikle sol pallidotomi uygulananhastalarda daha belirgin idi.Ayrıca daha önce pallidotomi yapılmıs olmasının STN NS için bir negatifprediktör olmadığını düsünmekteyiz. Ek olarak STN NS'nun distoni dısındakimotor semptomlara daha etkili olduğu için Parkinson hastalarının cerrahitedavisinde relatif olarak üstünlük tasıdığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction: Surgical treatment of Parkinson`s disease (PD) has beenperformed since the beginning of the 20th century. The introduction of LDOPAtreatment during the late 60s caused a prominent decrease in thefunctional stereotactic procedures and these operations were continued to becarried out only in a limited number of specialized centers. However, L-DOPAtreatment did not provide a definite solution to PD, and in long-termadministration, drug itself causes a severe morbidity by means of motorcomplications as well. In this study, we aimed to compare the efficiency ofthe treatment of PD-related dystonic symptoms by pallidotomy and STN NSand to establish the most effective surgical treatment by evaluating theoutcome.Materials and Methods:This study was performed on 20 PD patients (STNNS group) in whom bilateral neurostimulator to subthalamic nucleus wasimplanted and other 20 patients (`Pallidotomy? group) who underwentunilateral pallidotomy in Ankara University, Faculty of Medicine, Departmentof Neurosurgery, Stereotactic and Functional Neurosurgery Unit, in betweenyears 2000 and 2008. In STN NS group, 11 male and 9 female, at averageage of 52.3 (30-71) who had neurostimulator implantation to subtahalamicnucleus, had mean diagnosis time of 10 years. Four patients in the samegroup had a prior pallidotomy. Twelve of the patients who underwentpallidotomy were male and 8 of them were female with overall average ageof 54 (43- 67) and diagnosis time of 11 (5-19) years. In this group, 10 in 20patients underwent left pallidotomy and the rest of the patients had rightpallidotomy. The average evaluation period for the patients was 62 months.All of the patients were under medication at the time they attended the study.No permanent morbidity and mortality was observed.Results:In `STN NS? and `pallidotomy? groups, UPDRS `on? scores werereduced by 21% and 33%, while this reduction was 43% and 24.1% for `off?scores, 39.2% and 29.6% for `on? scores for bradykinesia, 43.5% and 19.9%`off? scores for bradykinesia, 52.4% and 15.8% `on? scores for rigidity, 45.2%and 56.7% `off? scores for rigidity, 48.4% and 0% `on? scores for tremor, 56%and 36.8% `off? scores for tremor, 0% and 29.6%, `on? scores for posture,15% and 10% `off? scores for posture, respectively. AIMS scores werereduced by 69.9% and 36.9% for `on? periods, and 72.4% and 33.6% for `off?periods in `STN NS? and `palidotomy? groups, respectively. In patients whounderwent prior pallidotomy, distonia scores after `STN NS? were 25% lowerthan that of the ones obtained after preceding pallidotomy.Discussion: In this study we observed that both STN NS and pallidotomy isefficient surgical therapies for the PD ? related motor, and particularlydystonic symptoms. 57% decline in L-DOPA dosage that is associated withSTN NS also contributes to the relatively improved effect of the procedure ondystonia. L-DOPA dosage were reduced by 7.5% in pallidotomy group. Thedecrease in contralateral ?off? period UPDRS III scores in pallidomiperformedpatients was more prominent in the ones who underwent leftpallidotomy. Additionally, we suppose that STN NS is a negative predictorfor prior pallidotomy. Moreover, as STN NS is more efficient on motorsymptoms other than dystonia, this procedure is relatively more valuable onsurgical treatment of PD patients.