Töreye dayalı evlilik türleri ve Berdel geleneği
Kinds of marriage based on custom and Berdel tradition
- Tez No: 230683
- Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halkbilim, Halk kültürü, Halk edebiyatı, Aile, Akrabalık, Evlilik, Berdel, Toplumsal yapı, Gelenek, Geleneksel yapı, Ekonomi, Sosyalbilim, Toplumbilim, Folklore, Folk culture, Folk literature, Family, Kinship, Marriage, Berdel Social structure, Custom, Traditional structure, Economics, Social science, Sociology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Halkbilim (folkloristc) disiplinin çalışma kadrosu olan töre uygulamaları ve gelenekler ekseninde 'berdel' evliliği araştırılmıştır. Halk kültürü(folk culture), Halk edebiyatı (Folk literatüre) ve halkbilimine (folkloristc) ilişkin bilgilerin yer aldığı birinci bölümde bu disiplinin anlam ve amacı, mahiyeti ve temel araştırma alanları yer almaktadır.İkinci bölümde araştırmanın konusu ve araştırmada kullanılacak yöntem belirtilerek 'berdel evliliği' ne ilişkin bilgiler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise 'toplumsal yapı', aile, akrabalık ve evlilik türleri yer almıştır. Dördüncü bölümünün içereğinde 'akraba evliliği bölgesel raporu' verileri bulunmaktadır. Berdel evliliği örneklerinin verildiği beşinci bölümde neden ve sonuç ilişkisi kuralarak tespitlere varılmıştır. Altıncı bölüm 'töre', 'kan davası ' ve 'berdel' yönünden incelenmiştir.Ekonomik ve sosyal yönlerini araştırdığımız gelenekse yapı, töre kuralları ve berdelin bilimsel bir problem olduğu ortaya konarak bunun çözümünün de sosyalbilimci ve toplumbilimciler tarafından yapılacak çalışmalarla elde edilen verilerin uygulanması yönünde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
"In this study, ?Berdel marriage? (Twin marriage; bride exchange; one family gives its daughter to another family in order to take the bride from that family due to poverty) is studied at the framework of the implementation of customs and traditions which are the studies of Folklore discipline. The meaning and objective of this discipline, its content and principle study fields take place in the first chapter which the information about Folk Culture, Folk Literature and Folklore is given.In the second chapter, the subject of the study and method to be used in the study are described and the information about ?berdel marriage? is provided. In the third chapter, 'social structure', family, kinship and marriage types are discussed. In the content of the fourth chapter, data about 'regional report on blood marriage' is available. In the fifth chapter which examples about Berdel marriage are given, the determinations are made by establishing the relationship between reason and result. `Customs?, blood feud? and `berdel? are studied in the sixth chapter.As traditional structure, custom rules and berdel, which we study their economic and social aspects, are indicated that they are the scientific problem, it is concluded that its solution is the implementation of data which will be obtained by the folklorists and sociologists upon the studies.