Mürselat Suresin bağlamında İslam'ı tekzib edenlere Kur'an'ın bakışı
'The Qur?anic approach towards the unbelievers of Islam (In the context of the Chapter Mursalat)?
- Tez No: 230796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tekzip, Mürselat, Yalanlama, Veyl
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
The subject of this thesis is `the Qur'anic approach towards the unbelievers of Islam(in the context of the Chapter Mursalat)'. The Chapter Mursalat is a very precise, short and tothe point one explaining Qur'anic attitude towards the unbelievers. According to this chapter,the characteristics of the unbelievers are arrogance, vanity, inconsistency in their thinking,pragmatism, slackness etc.The biggest lie in the world is the denial of God. The Qur'an underlines this issue. Inthe Chapter Mursalat, it is mentioned that this biggest lie results in serious consequences forthe humn being; therefore, the Qur'an gives warnings to the human being using variouslogical evidences to persuade them'. The verse ?What a bad fate is waiting for those whodenies the truth!? is frequently repeated. In 11 different occasions, the people of denial arementioned and they were warned to renoune their claim. They were also given some advicesto this effect.This Chapter Mursalat addresses to unbelievers and and disproves of their evidencestaking a serious negative attitude towards denial and disbelief. It also invites those who do notthink wisely and who lie and deny to think. It warns those who disbelieve with a severepunishment while reminding the believers magnificent blessings in the paradise. It also warnsthose who are eager to unbeleif due to worldly interests and reminds them that the main thingto be afraid of is the torment of the Hell.The Chapter Mursalat invites people to relinquish pride, arrogance, temporaryadvantages and interests. On the other hand, it invites people to the truth, reflection, modestyand the blessings in the paradise.KEY WORDS: Disbelief, Mursalat, denial, reproach.
Özet (Çeviri)
Çalısmamızın konusu ?Mürselat suresi baglamında slamı tekzip edenlereKur?an?ın bakısı"dır. Mürselat suresi, Kur?an?ın slamı yalan sayanlara bakısını anlatankısa, öz ve veciz bir suredir. Surede tekzip ehlinin karakteristik özellikleri olan aklıselimile düsünmemek, kibir ve gurura kapılmak, düsünce ve tefekkürde tutarsızlık,menfaatlerine düskünlük, rahat ve rehavet arzusu içerisinde olmak gibi özelliklerinecevap verilmistir.Kâinattaki en büyük yalan, Allah?ı inkâr etmektir. Kur?an bu en büyük yalanınüzerinde ısrarla durur. Mürselat Suresinde bu en büyük yalanın insanlar için ne derecevahim neticeler verecegi bildirilmekte ve onlardan sakındırılmaktadır. nsanların akıl vemuhakemelerini hitap eden birçok deliller ortaya konulur. ?Hakkı yalan sayanların ogün vay haline!? ayetinin sıklıkla tekrar edildigi Mürselat Suresinde, on bir ayrı yerdetekzip ve inkar ehlinden bahsedilerek bu vahim davadan vazgeçmeleri için uyarılardabulunulur. Ayrıca onların düstükleri bu tehlikeli yoldan çıkabilmeleri için bazıtavsiyeler yer alır.Mürselat Suresi, tekzip ve inkar ehline hitap eder ve onların dayanak noktalarınıçürütür. Tekzip ve inkara karsı çok ciddi ve çetin bir tavır alır. Aklıselim düsünmeyen,yalan ve inkâr ehlini düsünmeye çagırır. Kibir ve gururuna kapılıp iman etmektenkaçınan yalancı ve inkârcı kimseleri çetin bir azapla korkutur. Geçici dünyamenfaatlerinden ötürü inkâr eden kimselerin nazarına cennetteki muhtesem güzelliklerive menfaatleri arz ederek inkâr ve tekziplerinden vazgeçirmeye çalısır. Geçici dünyevikorku ve endiselerden dolayı imandan yüz çevirenleri de esas korkulacak seyin ebedicehennem azabı oldugunu hatırlatılarak, yalan ve inkârdan el çekmelerini tavsiye eder.Sure insanların, cehaletine karsı tefekkürü, geçici menfaatlerine karsı ebedicennet nimetlerini, kibrine karsı kendi basitligini, korkusuna karsı cehennemi veazabını, Allaha imanı karsısında ebedi olan cennete girecegini ifade etmekle insanlarıhak ve hakikate davet eder.