225 numaralı Urfa şer'iyye sicili (h.1297?1304/ m.1880?1887) transkripsiyon ve değerlendirme
Transcription and analysis of Urfa judicial record nu: 225 (lc.1297-1304 / 1880-1887 ad.)
- Tez No: 230804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Şer'iyye Mahkemesi, Kadı, Ottoman, Şer?iyye Court, Kadı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Osmanlı Devleti'nin en önemli tarihi kaynaklarından biri de şer'iyye sicilleridir. Bu çalışmanın amacı 225 No'lu Urfa Şer'iyye Sicili'nin içinde bulunan mahkeme kayıtlarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesini yapmaktır.Osmanlı Devleti'nde yargı işlerinden sorumlu olan kişilere, Kadı denilmektedir. 19. yüzyılda başlayan batılılaşma ve Tanzimat dönemindeki yenilikler sonucu, kadıların yetkileri kısıtlanmıştır. Üzerinde çalışılan şer'iyye sicili 403 belgeden meydana gelmektedir. Bunların içinde eytam sandığı, vakıf ve vekâlet davaları ile ilgili kayıtlar bulunmaktadır. Urfa şer'iyye sicili üzerine yapılan bu çalışma ile Urfa'nın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına katkıda bulunulacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important history sources of Ottoman Empire is şer?iyye sicili. The aim of this study is evaluating and analyzing the court registration of 225 numbered Urfa Şer?iyye Sicil.In Ottoman Empire, the Kadı is a person who is responsible for judgement. Because of the adopting European practices started in 19 th century and the innovations in Tanzimat period have restricted the kadıs authorities. Şer?iyye sicil which is studied on consists of 403 documents. There are registrarations related to eytam sandığı, association and proxy trials. It has been thought that the studies about Urfa şer?iyye sicil would assist in Urfa?s social, culturol and economical situations.