5 Numaralı 1099-1114/1687-1702 Tarihli Name-i Hümayun Defteri'nin Transkripsiyonu ve değerlendirmesi (s.225-448)
Transcription & evaluation of Nâme-i̇ Hümâyûn Booknumber 5 & dated 1099-1114 /1687-1702(p.225-448)
- Tez No: 892694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devlet, diplomatika, name-i hümayun, mektup, yazışma, hükümdar, dış politika, Ottoman State, diplomacy, imperial name, letter, correspondence, ruler, foreign policy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ 5 NUMARALI 1099-1114 / 1687-1702 TARİHLİ NÂME-İ HÜMÂYÛN DEFTERİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ (S.225-448) Şeyma ÇETREZ Tez Danışmanı: Doç.Dr. İbrahim ÖZGÜL 2024, ss. XIV. yüzyılın başlarında kurulan ve uzun yıllar dünya siyasetinde önemli bir rol oynayan Osmanlı Devleti ömrünün her safhasında yaşamın doğal akışı gereği çevresindeki hanlıklar, beylikler, devletler ve imparatorluklarla ilişki içerisinde olmuştur. Yaşadığı geniş coğrafya ve buradaki faaliyetleri bu ilişkileri zorunlu kılmıştır. Siyasi, sosyal, ekonomik, dinî birçok alanda kurulan bu münasebetlerin konusu temel olarak savaş, barış, sınır, vergi vb. gibi meseleler olmuştur. Birçok devlet gibi Osmanlı Devleti de dış politikasını içinde bulunduğu koşullara göre oluşturmuştur. Osmanlı Devleti'nin yüzyıllar süren bu diplomatik ilişkileri, içinde barındırdığı kurumlar aracılığıyla kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar tasnif edilerek çeşitli defterlerin içerisine kaydedilmiştir. Bu defterler; Nâme-i Hümâyûn Defterleri, Düvel-i Ecnebiye Defterleri, Sefaretnameler ve Sınır Tahdit Raporlarıdır. Çalışmamıza konu olan kaynak ise Nâme-i Hümâyûn defterleri içerisinde bulunan 5 numaralı Nâme-i Hümâyûn Defteri'dir. Bu çalışmanın amacı 5 Numaralı ve Hicri 1099-1114 /Miladi 1687-1702 Tarihli Nâme-i Hümâyûn Defteri'nin 225 ve 448 sayfa aralıklarında ki çeşitli konularda yazılmış olan birçok hükümdar mektuplarının tümünün Latin harflerine çevirisi ve mektupların değerlendirilmesinin yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS Şeyma ÇETREZ Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim ÖZGÜL 2024, Page TRANSCRIPTION & EVALUATION OF NÂME-İ HÜMÂYÛN BOOK NUMBER 5 & DATED 1099-1114 /1687-1702(P.225-448) XIV. The Ottoman Empire, which was founded at the beginning of the 19th century and played an important role in world politics for many years, had relations with the surrounding khanates, principalities, states and empires as a natural flow of life at every stage of its life. The wide geography in which he lived and his activities there made these relations necessary. The subject of these relations established in many political, social, economic and religious areas is basically war, peace, border, tax, etc. There were issues like this. Like many states, the Ottoman Empire formed its foreign policy according to the conditions it was in. These diplomatic relations of the Ottoman Empire, which lasted for centuries, were recorded through the institutions it contained. These records were classified and recorded in various notebooks. These notebooks; Name-i Hümâyûn Books, Foreign Powers Books, Embassies and Border Demarcation Reports. The source that is the subject of our study is Nâme-i Hümâyûn Notebook number 5, which is among the Nâme-i Hümâyûn notebooks. The aim of this study is to translate all the letters of many rulers written on various subjects between 225 and 448 pages of the Nâme-i Hümâyûn Notebook No. 5 and dated Hijri 1099-1114 / Gregorian 1687-1702 into Latin letters and to evaluate the letters.