Work-family-personal life conflict: Testing of a three-dimensional model
İş-aile-özel hayat çatışması: 3 boyutlu modelin test edilmesi
  1. Tez No: 230924
  2. Yazar: HİLAL ESRA ERKOVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş-aile-özel hayat çatışması, hayat dengesi, iş alanındaki talepler, aile talepleri, depresyon, anksiyete, tükenmişlik, hayat doyumu, Work-family-personal life conflict, life balance, job demands, family demands, depression, anxiety, burnout, life satisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, iş, aile ve özel hayat çatışmasını (İAÖÇ) incelemiştir. İAÖÇ kavramı, iş-aile çatışması kavramına özel hayat alanının eklenmesiyle oluşturulmuştur. İş, aile ve özel hayat arasında bir denge olmazsa, psikolojik esenliğin negatif yönde etkileneceği öngörülmüştür. Araştırma modelinde, iş alanındaki talepler (iş yükü, iş kontrolü, çalışma saatlerinin esnekliği) ve aile talepleri (en küçük çocuğun yaşı, aile kontrolü, aile yükü) İAÖÇ'nin öncülleri olarak alınmıştır. Modelde, İAÖÇ'nin psikolojik esenlikle ilişkili olması da beklenmiştir. Verilerin toplanması araştırma anketinin en az bir çocuğu olan, beyaz yakalı 448 çalışan tarafından doldurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, iş- özel hayat çatışmasının (İÖ) diğer çatışma türlerinden daha yaygın olduğunu göstermiştir. Öngörüldüğü gibi, iş yükü İÖ ile ilişkili, ve aile yükü de aile-özel hayat çatışmasıyla (AÖ) ilişkili bulunmuştur. AÖ'nin çalışmaya kattığımız psikolojik esenlik belirtilerinin tümüyle ilişkili olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu araştırma, hakkında şua ana kadar çok az araştırma yapılmış olan iş-aile-özel hayat çatışmasını üçlü bir model üzerinden test ederek bilime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın uygulamaya yönelik katkıları arasında, çalışanların İAÖÇ'nin öncül ve ardıllarını anlamaları ve örgütlere, aile-dostu politikaları özel hayatı da göz önüne alarak genişletmeleri konusunda yardımcı olmak bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at examining the conflict between work, family and personal life (WFPC). The concept of WFPC was generated by adding personal life domain to the concept of work-family conflict. It was proposed that if balance between work, family and personal life was not maintained, psychological well-being would be affected negatively. Work demands (i.e., work overload, job control, and schedule inflexibility) and family demands (i.e., age of the youngest child, family control, and family overload) were hypothesized to be the antecedents of WFPC in the model. The model proposed that psychological well-being was associated with WFPC. Survey data were collected from 448 white-collar employees with at least one child. Results revealed that prevalence of work interfering with personal life (WIP) was higher than other types of interferences. As hypothesized, work overload was associated with WIP and family overload was associated with family interfering with personal life (FIP). FIP was also found to be significantly correlated with all indicators of psychological well-being in this study. The study is expected to contribute to science by testing interferences among three domains of life; work, family and personal life which there is little research about. There are also practical implications of the study that can guide employees to understand the antecedents and consequences of WFPC, and motivate organizations to widen the ranges of their family-friendly policies to policies that consider personal life, too.