Türkiye Türkçesindeki türemiş adların aldıkları yapım eklerine göre anlam ve görev özellikleri, bu konudaki bilgi ve blguların ilköğretim 2. kademe Türkçe (dilbilgisi)derslerinde kullanılışı
the meaning and function characters according to constructive suffixes that the Derived nouns take in Turkish used in Turkey and how this information is used in Turkish grammar lessons in 6-7-8 grades in elementary schools.
  1. Tez No: 230938
  2. Yazar: MUTLU BOZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türemis Adlar, Yapım Ekleri, Türkçe Ögretimi, Derived nouns, constructive suffixes, teaching of Turkish
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalısmada, Türkiye Türkçesindeki türemis adların aldıkları yapımeklerine göre anlam ve görev özellikleri incelenerek; bu konudaki bilgi vebulguların ilkögretim 2. kademe Türkçe (dilbilgisi) derslerinde nasıl kullanıldıgıarastırıldı.Türkiye Türkçesindeki türemis adlar, Türkçe Sözlük'ten (TDK,Ankara,2005) ve Yazım Kılavuzu'ndan (TDK yay.,2005) tarama yöntemiyle tespitedildi. Türemis adların listesi olusturuldu.Belirlenen sözcükler, eklerine göreayrılarak fislere yazıldı. Adlardan ad yapan ve fiillerden ad yapan ekler tespit edildi.Arastırmamızda, 72'si addan ad yapım eki, 58'i eylemden ad yapım ekiolmak üzere toplam 130 adet ad yapan ek saptanmıstır. Görüldügü gibi ?addan adyapan ekler? sayıca fazladır ve addan ad yapmak en çok tercih edilen üretmebiçimidir.lkögretim 2. kademe Türkçe Dersi Müfredat Programı incelenerek;Türemis adlar konusunun nasıl islendigi incelendi.Arastırma sırasında edinilen bilgi ve bulguların ilkögretim 2. kademeTürkçe (dilbilgisi) derslerine daha verimli kullanılabilmesi, gençlere ve çocuklaradil bilinci kazandırılması için önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
In this study, the meaning and function characters according toconstructive suffixes that the Derived nouns take in Turkish used in Turkey wereanalyzed and a research was made on how this information is used in Turkishgrammar lessons in 6-7-8 grades in elementary schools.Derived nouns in Turkish used in Turkey were found in spellingdictionary and Turkish dictionary (TDK, Ankara, 2005). A list of Derived nounswas formed. The words determined are classified according to their suffixes. Thesuffixes making nouns from nouns and suffixes making nouns from verbs weredetermined.The meanings and the function properties that the suffixes put to thewords were determined.It was searched how The Derived nouns were taught in the lessons byanalyzing syllabus program of Turkish lesson.There have been advises about using the information taken from thisresearch in teaching Turkish grammar lessons.