Amöbiyaz'ın tanısında doğrudan serum fizyolojik yöntemi ile klasik trichrome, algerin modifiye trichromeu celestine blue B ve celestine blue B trichrome boyama yöntemlerinin karşılaştırılması
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 23099
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada., amöbiyaz hastalığına neden olan E. histolytica' nın tanısında, çoğu laboratuar tarafından rutin olarak kullanılan serum fizyolojik yöntemi (SF) ile, pek çok araştırıcının çok başarılı sonuçlar elde ettiği kalıcı boyama yöntemlerinin güvenilirliği karşılaştırıldı. Bu amaçla SF yöntemi ile amip tanısı konulan 78 dışkı örneği, SAF (Sodyum asetat, Asetik asit, Formaldehit) ve Schaudinn fiksatifleri içine alındı ve Klasik Trichrome, Alger'in Modifiye Trichrome'u, Celestine blue B ve Celestine blue B + Trichrome boyama yöntemleri ile boyandı. SF yöntemi ile E. histolytica, tanısı konmuş 76 dışkı örneğinin, dört farklı kalıcı boyama yöntemi ile, %11.8'inin E.coli ve diğer amipleri' bulundurduğu, %5.2“sinin ise hiçbir amip türünü bulundurmadığı ve bunlardan ancak %82.8”inin E. histolytica olduğu belirlendi. Kalıcı boyama yöntemleri uygulanmadan önce dışkı örneklerini tespit etmek ve saklamak amacı ile kullanılan SAF ve Schaudinn fiksatiflerinin ve yukarıda belirtilen kalıcı boyama yöntemlerinin güvenilirliği ve kullanımdaki avantajları karşılaştırıldı. Klasik Trichrome boyama yöntemi ile boyanan preparatların SAF ile tespit edilenlerden %93, Schaudinn ile tespit edilenlerden ise %87.5 iyi sonuç elde edildi. Alger'in Modifiye Trichrome boyama yöntemi ile boyanan preperatların tespit edilmesinde SAî? fiksatifi kullanıldığında %100, Schaudinn fiksatifi kullanıldığında ise %97.2 iyi sonuç elde edildi. Tek başına Celestine blue B ile boyanan preparatların SAF fiksatifi ile tespit edilenlerinden %27.8 iyi sonuç alınırken, Schaudinn ile hiç iyi sonuç elde edilemedi. Celestine blue B + Trichrome boyama yönteminin uygulandığı preparatların SAF l fiksatifi ile tespit edilenlerinden %88.8, V Schaudinn fiksatifi ile %41.7 iyi sonuç elde edildi. Sonuçta: Dışkı örneklerinin SAF fiksatifi içinde tespit edilmesinden sonra, Alger'in Modifiye Trichrome boyama yöntemi ile boyanması ile en güvenilir (%100) değerler elde edildi.
Özet (Çeviri)
The reliability of Saline method and permanently staining method are compared for the diagnosis of E. histolytica which is the disease of amoebiasis. 78 feces samples which have been determined to have E. histolytica by saline method are put in SAF (Sodium Acetate, Acetic Acid, Formaldehide) and Schaudinn fixatives and are stained by Classic Trichrome, Alger's modified Trichrome, Celestine blue B and Celestine blue B + Trichrome methods. In 78 feces samples which have been determined to have E. histolytica by saline method, It is observed that 11.8% include E.coli and other Entamoebas, 5.2% have no amoeba species and only 82.8% of them have E. histolytica. The reliability and the advantages of the SÂF and Schaudinn fixatives which are used for storing and fixation of the feces samples before administering permanently staining methods and methods written above. Successful results are obtained in 93% of the preparates which are stained by Classic Trichrome method and fixated by SAF and in 87.5% of them which are fixated by Schaudinn. In Alger's modified Trichrome method, success rate 100% with SAF and 97.2% with Schaudinn. In Celestine Blue B group it is 27.1% with SÂF and unsuccessful with Schaudinn. In Celestine Blue B + Trichrome it is 88.8% with SAF and 41.7% with Schaudinn. It is concluded that after the fixation of feces samples with SAF Alger's modified Trichrome staining method is the most reliable (100%) method.
Benzer Tezler
- Amebiyaz'ın laboratuvar tanısında kültür, direkt inceleme ve antijen arama yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of culture, microscopy and enzyme-linked immunosorbent assay for the diagnosis of amebiasis
AHMET KARAKUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
MikrobiyolojiMarmara ÜniversitesiMikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. UFUK HASDEMİR
- Entamoeba histolytica/ Entamoeba dispar, Giardia lamblia ve Cryptosporidium sp. tanısında mikroskobi, Triage ve ELISA yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of microscopy, Triage and ELISA methods in diagnosis of Entamoeba histoloytica/Entamoeba dispar, Giardia lamblia and Cryptosporidium sp.
BURCU KÖRENG
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
ParazitolojiÇukurova ÜniversitesiParazitoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL SONER KOLTAŞ
- İshalli hastalarda entamoeba histolytica 'nın saptanmasında kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of the methods for the detection of entamoeba histolytica in diarrheal patients
SEMA TORTOP
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
MikrobiyolojiAkdeniz ÜniversitesiTıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. GÖZDE ÖNGÜT
- Gastrointestinal yakınması olan hastalarda barsak protozoonlarının farklı yöntemler kullanılarak tanımlanması
Diagnosis of the gastrointestinal protozoons by different methods in patients with gastrointestinal complaints
TUĞBA KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
MikrobiyolojiGazi ÜniversitesiMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEMRA KUŞTİMUR
- Klinik yakınmalı olgulardan izole edilen entamoeba histolytica suşlarının zimodem paternleri
Zymodeme patterns of entamoeba histolytica strains isolated from clinical patients
SEVİN KIRDAR