Entamoeba histolytica/ Entamoeba dispar, Giardia lamblia ve Cryptosporidium sp. tanısında mikroskobi, Triage ve ELISA yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of microscopy, Triage and ELISA methods in diagnosis of Entamoeba histoloytica/Entamoeba dispar, Giardia lamblia and Cryptosporidium sp.
  1. Tez No: 306653
  2. Yazar: BURCU KÖRENG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SONER KOLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptosporodium sp. direkt mikroskobi, ELISA, Entamoeba histolytica/ Entamoeba dispar, Giardia lamblia, Cryptosporodium sp, direct microscopy, ELISA, Entamoeba histolytica/Entamoeba dispar, Giardia lamblia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amobiyoz, gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. İnsanlar Entamoeba'nın morfolojik olarak benzer iki türü ile enfekte olmaktadır. Entamoeba histolytica (E.histolytica), amibik kolit ve karaciğer absesine neden olurken, Entamoeba dispar (E.dispar) hastalık oluşturmamaktadır. Giardia lamblia (G.lamblia) dünyada her yaş grubunda yaygın bir şekilde görülür. Giyardiyoz özellikle sanitasyon şartlarının bozuk olduğu ve temiz su kaynaklarının bulunmadığı ülkelerde ortaya çıkan çocukluk çağı ishal olgularından sorumludur. Hücre içi bir parazit olan Cryptosporidium sp. bağışıklık sistemi bozuk olan bireylerde ölümcül ishale neden olmaktadır.Bağırsak protozoonları tanısı genellikle mikroskobiye dayanmaktadır. Mikroskobik tanı ucuz olmasına karşın yoğun iş gücü ve uzmanlık gerektirmektedir. Serolojik testlerden antijen tanı yöntemleri hızlıdır. Ayrıca deneyimli ve usta mikroskopistlere ihtiyaç duyulmaz. Bu çalışmada E. histolytica/ E. dispar, G. lamblia ve Cryptosporidium sp. tanısında mikroskobi ve antijen tanı kitleri karşılaştırıldı.Çalışmada, Mayıs 2010 ve Nisan 2011 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı laboratuvarına gelen ve ishal öyküsü bulunan toplam 94 şüpheli dışkı örneklerinde E. histolytica/ E. dispar, G. lamblia ve Cryptosporodium sp. direkt mikroskobi, ELISA ve Triage yöntemleri ile araştırıldı.Mikroskobide E. histolytica/ E. dispar için 4 (%4.3), G. lamblia için 12 (%12.8), Cryptosporodium sp. için 5 pozitiflik (%5.3) saptanırken, ELISA ile E. histolytica için 5 (%5.3), G. lamblia için 13 (%13.8), Cryptosporodium sp. için 10 (%10.6) pozitiflik saptanmıştır. Ayrıca, Triage parazit panel testi ile G. lamblia için 10 (%10.6)pozitiflik saptanmıştır.Sonuç olarak, dışkıda özgül antijen arayan ELISA'nın maliyeti yüksek olmasına rağmen etkensel tanı yöntemlerindeki zorluklara yardımcı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Amebiasis is a significant health problem in developing countries. Human beings are infected by two morphologically identical species of Entamoeba. Entamoeba histoloytica causes amebic colitis and liver abscess, and Entamoeba dispar is nonpathogen. Giardia lamblia infection is seen worldwide and in all age groups. But giardiasis is especially prevalent in countries with poor sanitation and unsafe water, where it's responsible for most cases of childhood diarrhea. Cryptosporidium sp. , a protozoon, is an obligate intracellular parasite which can cause fatal diarrheal disease in immunocompromised individuals.Generally, the diagnosis of human intestinal protozoa depends on microscopic detection. Microscopic detection is inexpensive, but it is very labor-intensive and requires a skilled microscopist. Antigen detection methods can be performed quickly and do not require an experienced and skilled microscopist. In this study, we aimed to comparison of microscopy and antigen detection methods in the diagnosis of Entamoeba histoloytica/ Entamoeba dispar, Giardia lamblia and Cryptosporidium sp.In this study, 94 suspected stool specimens taken from patients to Department of Parasitology, Balcali Hospital of Cukurova University in Adana were investigated for E.histolytica/ E. dispar, G.lamblia and Cryptosporodium sp. by direct microscopy, ELISA and Triage, between May 2010 and April 2011.In conclusion, the number of positive specimens by direct microscopy and by ELISA results were as follows: for E.histolytica/ E.dispar 4 (4.3%) and 5 (5.3%), for G. lamblia 12 (12.8%) and 13 (13.8%), for Cryptosporodium sp. 5 (5.3%) and 10 (10.6%). Also, ten specimens (10.6%) were found to be positive by Triage parasite panel for Giardia lamblia.In conclusion, although ELISA which investigates specific antigen in stool samples is a costly method, it has been seen that it helps to methods for diagnosis of agents.