Yurtdışında bulunmuş ve bulunmamış kişilerin psiko-sosyal yaşantıları, dinî tutum ve davranışlarının karşılaştırmalı bir analizi (İsabey Köyü/Felâhiye örneği)
A comperative analysis of religious attitude and behaviour of who been in and not been in abroad (Europe)(a case study in İsabeyvillage/Felahiye)
  1. Tez No: 231147
  2. Yazar: MAHMUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Değişim, Dinî Tutum ve Davranışlar, Psiko-Sosyal Yaşantı, Immigration, Religious attitude and behaviours, Psycho-social life.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tezimizin konusu yurtdışında bulunmuş ve bulunmamış kişilerin psiko-sosyal yaşantıları, dinî Tutum ve davranışlarının karşılaştırmalı bir analizi (Îsabey Köyü/Felâhiye Örneği) dir. Bu amaçla 36'sı yurtdışında bulunmuş, 24'ü de yurtdışına hiç gitmemiş kırk yaş ve üzeri erkeklerden oluşan bir örneklem grubu seçilmiş ve bu grupla bir anket çalışması yapılmıştır.Ayrıca örneklem grubunun bulunduğu köyde iki yıla yakın katılımcı gözlem ve mülakat yoluyla tezin temel veri kaynakları oluşturulmuştur.Araştırmanın amacı, yurtdışına giden ve gitmeyen kişilerin psiko-sosyal yaşantıları, dinî tutum ve davranışlarını tespit etmek ve bunlara temelde Türkiye'den yurtdışına işçi göçü olmak üzere yaş, cinsiyet, gelir durumu ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin etkilerinin olup olmadığını ve etki derecelerini psiko-sosyal açıdan incelemektir.Araştırmanın birinci bölümü teorik kuramsal çerçeveden, ikinci bölümü ise ankete dayalı uygulamalı alan araştırmasından oluşmaktadır.Araştırmamızda yurtdışına işçi olarak gidenlerin, gitmeyenlere oranla daha dindar oldukları ve göçün her iki grubunda dinî ve psiko-sosyal yaşantılarına etkide bulunmasının yanı sıra deneklerin geleneksel bir dindarlık ve yaşantı içinde oldukları sonucuna varılmıştır.Araştırma sonucunda din ve etnik köken, yurtdışına gidenlerin asimile olmalarını engelleyen iki önemli unsur olarak ortaya çıkmıştır.Araştırmada denekler açısından, yurtdışına göçün; maddi açıdan olumlu etkileri olmasına rağmen geleneksel köy yaşantısında meydana gelen bir takım çözülmelere sebep olması gibi olumsuz etkilerinin de olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this thesis is a comperative analysis of religious behaviour and attitudes of those been and not been in Europe from psycho-social perspective (Isabey village/Felahiye). Fort his reason, 40 respondents 36 of them been in Europe and 24 of them not been in Europ were chosen and administered a questionnaire.I also lived in this village and collected data as a participant observer.The purpose of this research is to examine the religious life and attitude of those been in Europe from psycho-social perspective whether to live in Europe causes in religious life, attitudes and traditional vilage values. The changes were examined from independent variables of age, gender, income, educational level.First chapter of the research consists of theoretical framework, second chapter consists of experimental study depend on data elicited by questionnaire.According to data it was observed that those who been in Europe was found to be more religious than not been in Europe. But they showed a traditional religious life, values and understanding.Another important result is that, ethnicity and religious factors were found to be protective factors from assimilation.From the perspective of respondents, to be in Europe make them earn more money but, caused disentegration in their traditional village life.