N.V. Gogol'ün hayatında ve sanatında halk gelenekleri ve mistik olaylar
National traditions and mysticism in the life and the art of N.V. Gogol?s
  1. Tez No: 231148
  2. Yazar: MEHMET ÖZBERK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: N.V. Gogol, Mysticism, National traditions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
19. yüzyıl Rus Edebiyatı'nın önemli yazarı N.V. Gogol hem hayatı, hem de sanatı ile edebiyat tarihçileri, edebiyat bilimcileri ve sanatseverlerin her zaman ilgi ve araştırma merkezinde bulunmaktadır.Tez çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde yazarın mistik hayatı incelenmiştir. Yunanca ???????? (mystikos) kelimesinden türeyen mistik kelimesi gizli, esrarlı anlamını taşır. Bu şekilde çalışmamızın birinci bölümü yazarın mistik hayatını en küçük ayrıntılarıyla açıklamaya çalışmaktadır. Bu amaca ulaşmak için yazarın tüm biyografisi incelenmiş, gerek ailesi gerekse arkadaşlarıyla olan mektuplaşmalardan sıkça yararlanılmış, kronolojik sıraya göre çalışmada gösterilmiştir. Özellikle mektuplarındaki yazışmalar yazarın gizli yönünü açığa çıkaran önemli bir etkendir.İkinci bölümde yazarın mistik öğeler barındıran eserleri incelenmiştir. Bu amaca ulaşmak için bütün eserleri gözden geçirilmiş, tez çalışmamıza uygun olanları kısaca özetlenerek anlatılmış, içindeki `şeytan, iblis, satan, cadı, peri, cin vb.' olağandışı varlıkların fantastik olayları incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise yazarın Rus halkını ve onun geleneklerini eserlerinde nasıl işlediği ele alınmıştır. İçlerinden bu özelliği en belirgin şekilde taşıyan eserleri seçilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
N.V. Gogol is one of the best writers in the 19. century. He always invoked concern and is experienced in the center of research for the writers, researchers and readers, as well as person and own creativity.The master's thesis consists of the Introducing, three chapters and Concluding. The maiden chapter is dedicated to research of mysticism in life of the writer?s. Word, which is from Greek tongue ???????? (mystikos), means secret, mysterious. Thus, in this chapter we tried to show his life with all details. To achieve a goal, all his biography is studied with all of correspondence, both from monogynopaedium and from the friends, rather often utilized and on chronology all of them is opined. Specially, correspondence the most relevant fact to perceive of the mysterious writer.The analysis of mysticism in his creativity is given in the second chapter. To achieve a goal, all of his products is overlooked, those, which of them relating to thesis, is recited by the brief contents andinspected fancy cases of supernatural entities as « satan, feature etc. »In the third chapter is about national traditions in creativity of the great writer.Main purpose of thesis to investigate and to show national traditions both mysticism in life and creativity of Gogol's with details.