TRT repertuvarındaki Şarkışla yöresine ait türkülerin incelenmesi
A study on the folk songs of Şarkışla region in TRT repertory
- Tez No: 231152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAMLA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Türkü, Makam, Usul, Konu, Turkish Folk Music, Folk Song, Mode, Rhythm, Subject
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Türk Halk Müziği, dizi ve usul yönünden geniş ve köklü bir yapıya sahiptir. Bu yapıyı oluşturan önemli faktörlerden birisi yörelerdir. Anadolu'daki her yörede birbirinden farklı ezgi yapısı göz önünde bulundurulduğunda, bu müziksel yapının ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için ayrıntılı bir şekilde türkülerin ezgisel, ritimsel ve içerik yapıları detaylı açılardan incelenmesi gerekmektedir.Ülkemizde Şarkışla yöresinin çok geniş bir türkü repertuvarına sahip olması dikkat çekmektedir. Bu geniş repertuvar yörenin karakteristik özelliklerine ışık tutmaktadır. Bu nedenle araştırmada Şarkışla yöresine ait türküler makam, usul ve k özellikleri açısından incelenmiştir.Yapılan incelemeler sonucunda Şarkışla türkülerinde genel olarak hüseyni dizisinin ve 4/4'lük usulün yoğun olarak kullanıldığı, sözel içerik olarak aşk, sevgi, ayrılık, hasret konularının yoğun olarak işlendiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music has a wide and rooted structure in terms of gamut and rhythm. One of the most important factors which makes up for this structure is regions. When different melodic structures of each region in Anatolia are taken into consideration, melodic, rhythmic and content structures of folk songs need to be studied thoroughly in order for this structure to be discovered and passed on to future generations.That Sarkısla county have a wide folk song repertory attracts attention. This wide repertory sheds lights on the characteristics of this region. For this reason, in this study, folk songs that belong to Sarkısla county have been studied in terms of mode, rhythm and content.As a result of this study, it has been found that gamut Huseyni and rhythm of 4/4 are frequently used and that themes of love, seperation, and longing are frequently present as oral subject.