Televizyon rogramlarındaki şiddet içerikli görüntülerin gençlerin ruhsal, psikolojik ve zihinsel gelişimleri üzerine etkisi üzerine teorik ve uygulamalı bir çalışma: Kurtlar Vadisi örneği
A theoritical and practical study on the effects of violent content on youth?s spiritual, psychological and mental development: The sample of Kurtlar Vadisi
- Tez No: 231153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Psychology, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Medya Etkileri, Gençlik, Violence, Media Effects, Youth
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Başta medya ve televizyon olmak üzere teknolojik gelişmeler insanlığın geldiği son noktada fertleri tek tek toplumdan kopararak kendi dünyasına hapsetmek suretiyle toplum sağlığını ve psikolojisini tehdit eder hale gelmiştir. Televizyonun kimlik inşasındaki rolü özellikle ergenlik çağındaki gençler ve çocuklarda daha etkili bir seyir izlemektedir. Televizyon programları, haberleri, toplumdan yansımaları olan dizileri vb. gibi unsurlarla içinde bulunduğu kültürün bir aynasıdır. Türkiye'de aksi bir durum söz konusudur ve televizyon kanalları halkın doğal yaşantı şeklini ve öz değerlerini yeni nesillere aktarması gerekirken, gerçek dışı ve ulaşılamayacak yaşantı şekillerini örneklendirerek onları ya ulaşılmaz hayallerin takipçileri ya da şiddet dolu bir âlemin kurbanı haline getirmektedir. Türkiye'deki medya unsurları uyulması gereken kültürel değerleri kendileri belirleyerek gençleri ve çocukları kendi kuruluş gayeleri doğrultusunda şekillendirme amacı gütmektedir. Bu tarzda yayın yapan kuruluşların genellikle dış mihraklı olmaları ve ülkedeki geleneksel değerlerden ziyade farklı toplumların kültürel değerlerini aşılamaları ve kurumsal amaçları doğrultusunda gençleri maniple etmeye çalışmaları da normal karşılanmalıdır.Bu çalışmada öncelikle şiddet ve medya etkileri çeşitli yönleriyle irdelenerek son yılların en popüler dizilerinden biri olan `Kurtlar Vadisi' dizisindeki şiddet içeriği içerik analiziyle tespit edilmiş ve bu şiddet içeriğinin gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğu hipotezi anket çalışması ile doğrulanmaya çalışılmıştır. İnceleme için gerekli olan veriler gençlerin diziyle ilgili görüşlerinin alındığı anket uygulaması ve dizinin 97 bölümünden rastgele seçilen 10 bölümü üzerinde yapılan içerik analizi ile bir araya getirilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan içerik analizi ve anket araştırmalarının sonuçları grafik ve tablolar kullanılarak istatistikî bilgiler halinde sunulmuştur. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu dizinin şiddeti sunuş biçimi ve son yıllarda gençler arasında görülen şiddet olayları ile ilgisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations including the television and media have recently come to challenge social health and psychology. As a matter of fact the most harmful of them is the television. It?s a source of identity for all people in the society especially for the younger ones. It?s the reflection of society and its culture. However, television channels in Turkey can?t be considered to precisely reflect our life-style and cultural values to new generations but illustrate a different type of unreal life and imposing their own rules and values to the society rather than the ones already exist within our culture. This type of media establishments are supported by American or European sources and it may be well estimated where they are going to take us and how they will influence next generations.This study will deal with media effects in addition to the analysis of violent content of ?Kurtlar Vadisi? serial and its effects on youth. The findings for the analysis are gathered by the implementation of a survey and a content analysis on randomly selected 10 parts from the 97 parts of the serial. The serial is edited in a way that legitimates illegal practices, violence and killing for the sake of state and especially for the so called patriotism. Accordingly all ways and means such as killing a lot of people are legal for the purpose for the maintenance of the state. The manifestation of violence in the serial and its due revenue, the adolescent violence, which seems to have intensified recently, are analyzed within the scope of this study.