Örgütsel motivasyon ve futbol hakemlerini motive eden faktörler (2006-2007 futbol sezonu örneği)
Organizational motivation and the factors that motivate football referees (a sample of 2006-2007 football season)
  1. Tez No: 231216
  2. Yazar: EVRENSEL HEPER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERDAR TEREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, örgüt, futbol hakemi, ödül, motivation, organization, football referee, reward
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma Türkiye 2006?2007 Futbol Sezonunda görev yapan futbol hakemlerinin örgütsel motivasyonu ve futbol hakemlerini motive eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya 2006?2007 futbol sezonunda Merkez Hakem Kurulu tarafından Bursa'da düzenlenen ?Hakem Eğitim Semineri? ne katılan FIFA, FIFA Yardımcı Hakemleri, Süper Lig Hakemleri (28 kişi), Süper Lig Yardımcı Hakemleri (41 kişi) ve Türk Telekom 2.Lig A Kategorisi Hakemleri (20 kişi) olmak üzere toplam 89 kişi katılmıştır.Bu çalışmada futbol hakemlerini motive eden faktörleri belirlemek üzere iki anket formu uygulanmıştır. Bu anket formlarından birincisi hakemlerin Yaş, Medeni Durum, Eğitim Durumları, Meslekleri, Hakemlik Yapma Yılları, Mesleki Amaçlarını belirlemek amacıyla demografik bilgi formundan oluşmuştur. İkinci anket formunda ?Mesleki Doyum Ölçeği? kullanılmıştır.Mesleki Doyum Ölçeğinde yer alan toplam 35 soru maddesi kendi içerisinde üç gruba ayrılmıştır. Bunlar;a.Futbol Hakemlerinin Yönetim Politikalarına Bakış Açılarıb.Futbol Hakemlerinin Para Politikalarına Bakış Açılarıc.Futbol Hakemlerinin Mesleki Doyumudur.Futbol hakemlerinin örgütsel motivasyonu ve hakemleri motive eden faktörleri belirlemek amacıyla araştırmanın boyutlarına bağlı kalarak değerlendirmeler yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda futbol hakemlerinin demografik özelliklerine ilişkin veriler incelendiğinde, hakemlerin % 42,7'si 25?29 yaş aralığında, % 55,1'i evli, % 79,8'i üniversite, % 12,4'ü yüksek lisans eğitimi almıştır. Hakemlerin % 61,8'i futbol hakemliği yapma amaçlarının birinci önceliğini Türk Futbol hakemliğini Avrupa'da temsil etmek, FIFA hakemi olarak sürdürmek olarak belirlemişlerdir.Araştırma grubuna katılan futbol hakemlerinin Merkez Hakem Kurulu'nun Yönetim Politikalarına ilişkin olan Klasik Yönetim Politikasını benimsemediklerini, Katılmalı Yönetim Politikasını istediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The ultimate objective of the study is to determine football referees?organizational motivation and the factors that motivate football referees who were appointed in 2006-2007 Turkish Football Season.The study was carried out on FIFA, FIFA Asistant referees, Super League Referees (28 referees), Super League Assistant Referees (41 referees), and Turkish Telecom Second League A category referees (20 referees), total 89, who attended ` Referee Training Seminar?organized by Central Referee Committee in Bursa.In this study, two survey sheets were used to determine the factors that motivate the football referees. The first survey was formed to evaluate their demographic characteristics (Age, Marital status, Educational Background, Profession, Experience, Professional Aims). In the second survey `Professional Satisfaction Scale? was used.35 items in the Professional Satisfaction Scale were divided into three groups;a. Football referees?opinions on management policiesb. Football referees?opinions on monetary policyc. Football referees?professional satisfactionThe findings of the study were evaluated in order to determine football referees?organizational motivation and the factors that motivate football referees.At the end of the study, the demographic characteristics of the referees revealed that % 42,7 of referees were between 25?29 age groups and % 55,1 of them were married. % 79,8 of them are university graduate, and % 12,4 of them are post graduate .% 61,8 of referees emphasized that they desired to represent Turkish Football Referees in Europe, in other words they wanted to be a FIFA referee.The second part of the survey revealed that football referees didn?t adopt Classical Management Policy, they demanded to have Participatory Management Policy.