Elit düzey bayan basketbolcular ve düzenli egzersiz yapan bayan sporcuların aerobik kapasitelerinin ve bazı fizyolojik parametrelerinin karşılaştırılması ile ilgili bir araştırma
The comparison aerobic capacities and some physiological parameters of the elite basketball players and sportswomen who exercise regularly
  1. Tez No: 231215
  2. Yazar: EMİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elite Level Female Basketball Players, Sportswomen, Physical Fitness, Maximal Aerobic Capacity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı; A Milli Bayan Basketbol Takımı'nda en az 3 yıldır profesyonel ligde basketbol oynayan oyuncuların ve bir spor merkezinde haftada en az üç gün, en az 3 yıldır kardiyo ve ağırlık egzersizleri yapan çeşitli branşlardan sporcu bayanların; istirahat halindeki kalp atım hızlarının (İKH), maksimum nabız hızlarının (MKH), maksimal aerobik kapasite (VO2max) seviyelerinin, vücut kompozisyonlarının, esneklik seviyelerinin, kısa mesafe koşu zamanlarının belirlenmesi ve bu parametrelerin karşılaştırılmasıdır.Araştırmaya 2006-2007 A Milli Bayan Basketbol Takımı oyuncuları ve Mars Athletic Club'ta halen antrenörlük yapan çeşitli branşlardan sporcu bayanlar katılmıştır.Araştırmaya A Milli Bayan Basketbol Takımı'nın 15 sporcusu ve Mars Athletic Club'ta antrenörlük yapan çeşitli branşlardan 14 bayan sporcu olmak üzere toplam 29 bayan sporcu katılmıştır.Sporcuların fiziksel uygunluklarını ve aerobik kapasitelerini belirlemek amacıyla fiziksel uygunluk testleri uygulanmıştır.Uygulanan testler; istirahat halinde kalp atım hızı tespiti, boy uzunluğu ölçümü, vücut kompozisyonu değerlendirilmesi, sürat koşu zamanlarının ölçülmesi, maksimal aerobik kapasite ölçümü ve sporcuların esneklik ölçümleri yapılmış ve litaratür ile karşılaştırılmıştır.Yapılan araştırma sonucunda; elit düzey bayan basketbolcuların ve düzenli egzersiz yapan bayan sporcuların, dünyada yapılmış diğer araştırmalar ile karşılaştırıldığında fiziksel özelliklerin benzer olduğu fakat maksimal aerobik kapasiteler (VO2max) karşılaştırıldığında yetersiz kaldıkları görülmüştür.Araştırma; elit düzey bayan basketbolcular ve düzenli egzersiz yapan bayan sporcular ile ilgili litaratürde fazla araştırma olmaması yönünden ve araştırma sonuçlarının elit düzey bayan basketbolcu seçimlerinde ve eğitimlerinde yol gösterici bir kaynak olabilmesi açısından önem taşımaktadır.Anahtar kelimeler; Elit Düzey Bayan Basketbolcular, Bayan Sporcular, Fiziksel Uygunluk, Maksimal Aerobik Kapasite.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and compare the parameters of resting heart rates (İKH), maximum heart rates (MKH), maximal aerobic capacity (VO2max) levels, body compositions, flexibility levels, short distance running times of the National Female Basketball Team players who played at least 3 years in professional league and sportswomen who exercise with cardio and weight training in a gym center at least 3 days in a week and at least 3 years.15 sportswomen who play in 2006-2007 National Female Basketball Team and sportswomen, still working in Mars Athletic Club attended this research.The study is applied to 15 sportswomen who play in 2006-2007 National Female Basketball Team and 14 sportswomen, still working in Mars Athletic Club (totally 29 sportswomen).To determine sportswomen? physical fitness and aerobic capacity, physical fitness test is applied.Resting heart rate, the height, body composition assessment, sprint running time, maximal aerobic capacity and flexibility of the sportswomen are measured and compared with the literature.At the result of this study; comparing the test result of the elite level female basketball players and sportswomen who exercise regularly with other elite level female basketball players and sportswomen who exercise regularly, it was seen that; the physical properties are nearly same but, the maximal aerobic capacities (VO2max) are defective.This study is important for not being more studies about sportswomen who exercise regularly on literature and choosing and educating elite level female basketball players.