Ceza Muhakemesi Hukukunda uzlaşma
The conciliation in the Criminal Procedure Law
- Tez No: 231377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, fail-mağdur uzlaşması, Ceza Muhakemesi Hukukunda Uzlaşma, uyuşmazlığın uzlaşma yoluyla giderilmesi, The conciliation, The conciliation between perpetrator and aggrieved person, The Conciliation in The Criminal Procedure Law, To settle a controversy by the concilation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kanun koyucu mahkemelerin iş yükünü göz önüne alarak, gelişen ve değişen hukuk yaklaşımlarından uzak kalmamak adına, önemsiz görünen bazı uyuşmazlıkların mahkemelere intikal etmeden hakkaniyetin yerine gelmesi, sosyal barışın tesisi için uzlaşma kurumunun 5237 sayılı TCK ile hayatımıza girmesini sağlamıştır.5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 253. maddesinde düzenlenen uzlaşma kurumu temelde; şikayete bağlı suçlarda fail ve mağdurun uzlaşması ile uyuşmazlığın sona erdirilmesi esasına dayanmaktadır.Suçun yol açtığı zararın giderilmesi bakımından fail ile mağdurun uzlaştırmacı aracılığı ile anlaşmaları durumunda suçla ilgili olarak başlatılan soruşturma takipsizlik kararı ile sonuçlanacaktır. Kovuşturma aşamasında ise uzlaşma sonucunda mahkeme düşme kararı verecektir.Kurumun, hukuk dünyamıza girişinin 3. yılında olsak da iş bu kurum hâlâ aydınlık yüzünü layığı ile gösterememiştir. Bu nedenle tezimizde, çok iyi bilinmeyen 5560 sayılı Kanunla büyük yenilik ve değişikliğe uğramış kurumun hukukumuzda başarılı biçimde uygulanabilmesi için, kimi tartışmalı noktalarda fikirlerimizi beyan ederek bu konuda katkıda bulunmaya çalışacağız.Uzlaşma kurumu üçüncü yılını doldurmasına karşın bir iki eserden fazla kaynak bulunmamaktadır. Bu bakımdan da kurumun uygulanmasında halen tereddütler mevcuttur.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde, uzlaşma kavramı, uzlaşmanın hukuki niteliği, tarihsel gelişimi mukayeseli hukukta uzlaşma, uzlaşma ve ceza hukuku ilkeleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölüde, uzlaşmanın koşulları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, uzlaşma muhakemesi (yöntemleri) başlığı altında, soruşturma, kovuşturma ve kanun yolu muhakemesinde uzlaşma anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise, uzlaşmanın sonuçları ifade edilmiştir.Tezin içeriğinde tartışmalı noktalarda yaptığımız açıklamaların, bu konuda detaylı çalışmalara ve uygulamaya katkıda bulunmak adına küçük-mütevazi girişimlerden ibaret olduğunu belirterek iş bu çalışmanın uzlaşma kurumunun Türkiye'de yerleşmesine katkıda bulunmasını dileriz.
Özet (Çeviri)
The Turkısh Legislator, for the purpose of not to diverge from improving and changing law approaches- has provided the conciliation concept take part in our lives, considering the courts? workloads, to perform equity and to institute social peace before transiation of inconsiderable controversies to the courts, by TCK (Turkish Criminal Law) numbered 5237.The conciliation consept, which has been regulated at the Article 253 f Code Of Criminal Procedure, is based on the principle of the conciliation of perpetrator with aggrived person fort he crimes depanded upon complaint.The inquiry fort he crime would be concluded via quashed indictment as regarding the effacement of the loss (damnum) which is performed conciliation by the concilator between perpetrator and aggrived person.That concept could not show its bright face despite being in effect for three years in Turkish Law. Fort his reason, we will contribute in that subject by declaring our opinions about controversial matters related with the concept which has been improved and had major changes by the Law numbered 5560, that is not well known as well.Despite being in third year in our lives, there is not much written sources which are elucidating the subject of the conciliation concept with its details except a few studies. On the occasion of this stituation, there are lots of hesitations about application of this concept.Our study is composed of four parts. The concept, legal character of concilation, the concilation in the comparative law, the concilation and the criminal law principles are mentioned at the first chapter. At the second chapter, the rules of the concilation had been described. And at the third chapter, the topics the concilation of investigation, final investigation, process of law procedure had been defined under the ?methods of concilation? headline. At the fourth and final section of our study, the results of concilation had been expressed .We request acceptence of this study, by mentioning that our declarations about the controversial matters are consist of modest enterprises and to contribute for the detailed studies about the subject.