Ceza Muhakemesi Hukukunda uzlaşma
The conciliation in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 428400
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, Müzakere, Arabuluculuk, Onarıcı Adalet, Conciliation, Negotiation, Mediation, Restorative Justice
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
İşlenen suçun mağduru olarak devleti değil, bizzat eylemin üzerinde gerçekleştiği kişiyi gören ve bu nedenle mağdur olan kişinin uğradığı zararın onarılması gerektiğini savunan onarıcı adalet anlayışının bir devamı olarak görülen uzlaşma kurumu, suça gösterilecek tepkinin ne olması gerektiği hususu belirlenirken bizzat mağdurun/suçtan zarar görenin aktif oynaması gerektiğini dile getiren bir kurumdur. Bu nedenle, mağdurun/suçtan zarar görenin tatminini ve şüphelinin/sanığın pişmanlığını ön plana çıkaran, böylece toplumsal barışın yeniden tesisini amaçlayan bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern anlamda ilk olarak Anglo-Sakson hukukunda görülen, sonrasında Kıta Avrupası hukukunun ceza adaleti sistemlerinde yer almaya başlayan uzlaşma, hukukumuza da ilk olarak 1 Haziran 2005 tarihinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile girmiştir. Bu çalışmamız ile Ceza Adaleti Sistemimizde adeta reform olarak ifade edebileceğimiz düzenleme ile hukukumuza giren uzlaşma kurumuna, aradan geçen bunca zamana rağmen istenilen seviyede uygulanamıyor olmasının nedenlerine, uzlaşma kurumunda bulunan ve giderilmesi gereken eksikliklere temas etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
As a continuation of reprative justice, the mediation system, which sees a person who exposed crime as the main victim of crime instead of state, accordingly, it supports victims to compensate and also the mediation system brings victims' satisfaction and regret of the suspects/defendants into the forefront in order to constitute social peace.In modern ages, firstly, the mediation has been occured in anglo-saxon law system. After, it has taken place in criminal law system of continental europe. The mediation has entered to Turkish Law System, first time on 01 June 2005 by Criminal Procedure code law no:5271 and Criminal code law no: 5237. In this study, it will be mentioned from the mediation that enters to law system as a reform and the reasons why the mediation can not be implemented in desired level, furthermore what the shortcomings are in the mediaiton system.