Çocuk hikaye kitaplarının e- kitap olarak internet ortamında yapılandırılması ve Billur Köşk ile Elmas Gemi Masalı için uygulama çalışması
The creation of children?s story boks on the internet medium and the practice study for the tale of Billur Köşk ile Elmas Gemi
- Tez No: 231415
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY YURDAKUL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Elektronik kitap, elektronik çocuk kitapları, elektronik yayıncılık, sayısal resimleme, grafik tasarım, ekran tasarımı, Electronic Book, Electronic Children?s Books, Electronic Publishing, Digital Illustration, Graphic Design, Screen Design
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Didem Çatal, ?Çocuk Hikaye Kitaplarının E- Kitap Olarak İnternet Ortamında Yapılandırılması ve Billur Köşk İle Elmas Gemi Masalı İçin Uygulama Çalışması?, Sanatta Yeterlik Tezi, Ankara, 2008.İletişim ve bilişim sektöründeki teknolojik gelişmelerin yeni yöntemlerle giderek hızlanması kitap okuma biçimini de etkilemekte; bu değişimin sonucu olan elektronik kitaplar, kitap endüstrisinde bir devrim niteliği taşımaktadır.Elektronik kitapların hazırlanmasından okuyucuya ulaşmasına kadar geçen süreç; donamım ve yazılım özelliklerine bağlı olarak kitapların sayısal ortamda basılı örneklerine göre farklı bir anlayışla sunulmasına neden olmuştur. Bununla birlikte, etkili bir tasarım; grafik işlev sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda ?Çocuk Hikaye Kitaplarının E- Kitap Olarak İnternet Ortamında Yapılandırılması Ve Billur Köşk İle Elmas Gemi Masalı İçin Uygulama Çalışması? adlı çalışma Sanatta Yeterlik Tezi'nin konusu olarak seçilmiş ve örnek teşkil edecek biçimde hazırlanmıştır. Bu özelliği ile elektronik kitap çalışmalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.Söz konusu çalışmanın birinci bölümünde; e-kitap kavramının, tarihsel süreç içindeki gelişimi ve e-kitap teknolojisi hakkında bilgi verilmekte, örneklerle konu desteklenmektedir.İkinci bölümde; elektronik çocuk kitaplarında grafik tasarım ve işlev sorunları incelenmiştir. Bu bölüm de, ekran tasarımı için gerekli olan tipografi, renk, ses ve görüntü işleme özellikleri açıklanmakta; elektronik kitapların çocuk eğitimindeki yerine ilişkin bilgiler verilerek elektronik çocuk kitapları irdelenmektedir.Üçüncü bölümde; ?Billur Köşk İle Elmas Gemi? adlı masal elektronik kitap olarak tasarlanmıştır. Bu bölümde; Elektronik kitap kullanımına yönelik yöntem araştırmaları, karakter tasarımları, mekan betimlemeleri, resim-metin ilişkisi, ses ve müzik kullanımı ile tasarım süreci ve çözümleme aşamaları bir arada kullanılmaktadır. Bu tasarım ve uygulama sayısal ortam için hazırlanan kitaplara bir örnek çalışma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
ÇATAL, Didem. ?The Creation of Children?s Story Boks on the Internet Medium and the Practice Study for the Tale of Billur Köşk ile Elmas Gemi?, Proficiency in Arts Thesis, Ankara, 2008.With the help of new techniques, the acceleration of technologic improvements on communication and informatics sectors has affected the style of reading book. As a result of this development, electronic books have the feature of revolution on book industry.The process from preparation of electronic books to accession of reader has caused to be presented of books on digital medium with different mentality than printed examples, depending on the features of hardware and software. Furthermore, an effective design has brought about functional graphic problems. In this respect, the subject of Proficiency in Arts Thesis has been chosen as ?The Creation of Children?s Story Boks on the Internet Medium and the Practice Study for the Tale of Billur Köşk ile Elmas Gemi? and Proficiency in Arts Thesis has been prepared to constitute a sample. For this reason, to make contribution to works and studies about electronic books has been aimed with the properties of the Thesis.The first part of the mentioned study has given information abou e-book concept, historical development of e-book and e-book technology, and the subject has supported with examples.In the second part, graphic design and function problems of electronic children?s books have been examined. Furthermore, essential components of screen design; that is typography, colour, sound and image processing, have been clarified and electronic children?s books have been investigated by giving information about the importance and place of electronic books on children?s education.The third part has been designed as electronic book of the tale, ?Billur Köşk ile Elmas Gemi?. Process research about electronic book usage, characters designs, place descriptons, illustration ? text relation, use of sound and music have been used together with designing process and analysis phases. This design and practice have the feature of being sample for books prepared for digital medium.