Toplumcu gerçekçilik ve 20. yüzyıl heykel sanatı
Social realism and sculpture in 20th century
- Tez No: 231449
- Danışmanlar: DOÇ. FATMA AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Social-Realism, Sculpture, Art, Aesthetic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
?Toplumcu Gerçekçilik ve 20.Yüzyıl Heykel Sanatı? adlı eser-metin çalışmasının amacı, Toplumcu Gerçekçi sanat yönteminin, 20.Yüzyıl heykel sanatına olan yansımasını, tarihsel, sosyal ve düşünsel alanlardaki gelişmelerin etkilerini dikkate alarak bütünlüklü bir biçimde ortaya koyabilmektir.Toplumcu gerçekçilik hakkında bir çalışma yapabilmek için, çalışmanın ilk bölümünde 20.Yüzyılı hazırlayan sosyo-politik gelişmelerle ve bu gelişmelerin beraberinde ortaya çıkan toplumcu felsefeler ve sanatsal akımların ele alındığı bir genel değerlendirme metninin varlığı gerekli görülmüştür. Bu sayede 20.yy öncesi Avrupa toplumunda sosyal, ekonomik, felsefi ve sanatsal alanların arasındaki paralel gelişmeler konumuzu ilgilendirdiği ölçüde incelenmiştir. İkinci bölümde ise, toplumcu gerçekçiliğin estetik ve sanat kuramı alanındaki gelişimi incelenmiş, çeşitli sanat kuramcılarının toplumcu gerçekçiliği ortaya koyuş biçimi hakkında genel bir çalışma yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise 20.Yüzyıl heykel sanatında toplumcu gerçekçilik ve Türkiye de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin heykel sanatlarındaki toplumcu eğilimler incelenmiştir.20.Yüzyıl başındaki toplumcu gerçekçilik anlayışı ile günümüz düşünsel akımlarının duyarlıkları arasında büyük farklar bulunmaktadır. Bu farklılığı doğuran olgular ekonomik ve siyasal koşulların değişimine bağlı olmuştur.Anahtar Kelimeler ; Toplumcu, Gerçekçilik, Heykel, Sanat, Estetik
Özet (Çeviri)
The `Text and Work of Art Study? called ?Social Realism and Sculpture in the 20th Century? aims to evaluate the effects of the social realism on twentieth century sculpture in an integrated manner, taking into consideration the developments in historical, social and philosophical spheres.To make a study on Social Realism, an introductory part was necessary to consider socio-political developments that prepared the 20th Century, and the social philosophies and artistic trends emerged paralelly. Paralel developments between social, economic, philosophical and artistic fields in pre 20th Century Europe, were studied within this context as far as they are connected to our subject. In the second part, Social Realism has been studied in terms of its development in the fields of aesthetic and art theories. This part also includes a general study on the approaches of various art theoreticians on Social Realism. In the third and last part social realistic trends in the 20th century in sculpture several countries, including Turkey, is being studied.Social realism at the beginning of 20th Century is quite different compared to the current intellectual approaches. These differences should be due to the change in the political and economical conditions.