The importance of oil in EU's Middle East policy and its effects on relations with Turkey
Petrolün AB?nin ortadogu politikasındaki yeri ve Türkiye ile ilişkilerine etkisi
  1. Tez No: 231526
  2. Yazar: TAYFUN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Energy Security, Oil, Alternative Resources, Reserv, ProductionCapacity, Middle East, Caspian Region, Transit Country, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Dünya enerji tüketiminin özellikle Asya-Pasifik ülkelerinde artmasıyla, enerjigüvenliginin günümüzde önemi bir defa daha ortaya çıkmıstır. Bu kapsamda enerjikaynaklarına ulasım ,bu kaynakları isletebilme ve bu kaynakların ekonomik kullanımınısaglamak önemli bir mesele olmustur.Enerji kaynaklarından kullanım oranı dünyaçapında %37 orana sahip olan petrol bazı bölgelerde artan kullanımıyla öneminiarttıracaktır.Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı belli bir düzeyde kalacaktır.AB isebu kapsamda geçmisten ihtibaren ortak bir enerji politikası olusturmaya çalısmaktadır.AB'nin petrol tüketiminin birincil enerji kaynakları içindeki oranı %36 seviyesindedir .Çevresel meseleler ve küresel ısınma dolayısıyla bu oranın düsmesi beklense depetrolün önemi azalmamakla beraber fossil yakıtlar içinde en önemli enerji kaynagıolarak önemini korumaktadır.Bu kaynagın tedariginde Avrupa'nın sahip oldugu kendikaynakları ise yetersizdir.Suan itibari ile yaklasık petrolün %44 oranı Rusya ve Hazarbölgesinden,%23 ise Ortadogu bölgesinden ithal edilmektedir.AB'nin basat ülkelerinebakıldıgında ise Ortadogudan ithal edilen petrol oranı ise %40-%46 arası degismektedir.Dünya petrol reservileri içinde %64`lük bir oranla Ortadogu önde gelmektedir. Bilinenreserv miktarı 764 milyar varil olan Ortadogu ,2030'lu yıllarda 54 milyon varil/günüretimi ile AB'nin önem verdigi bir merkez olacaktır.Diger bölgeler,reserv miktarıyüksek olmasının yanında üretim kolaylıgı ve ucuzlugu bulunan Ortadogu ile yarısacakdurumda degillerdir.Ama özellikle Rusya ve Hazar bölgesi AB'nin petrol ihtiyacınıgidermede yakın zamanda önemini korumaktadır.Bu bölgelere yakınlıgı bulunanTürkiye'nin AB'nin petrol ihtiyacını gidermede transit ülke olarak,Hazar bölgesindeönemini Rusya'nın Kazakistanla yaptıgı son anlasmayla yitirmis,Ortadogu'da Kerkük-Ceyhan hattı vasıtasıyla önemini devam ettirecektir.Rusya ise Samsun-Ceyhan hattı ileOrtadogu'nun petrol tekelinin kırılmasını arzulamaktadır.Anahtar Sözcükler :AB, Enerji güvenligi, Petrol, Alternatif kaynaklar, Reserv, Üretimkapasitesi, Ortadogu, Hazar bölgesi,Transit ülke,Türkiye.
Özet (Çeviri)
Energy security has emerged once again by rising the world energy consumption,especially in Asia-Pasific countries. At that extent, reaching energy sources, operatingthem and obtaining economical usage of them have became an important issue today.Oil being one of the energy resources and having 37 percent usage in whole world willincrease its importance in some regions by rising its consumption . The consumption ofalternative resources will be at a constant level.EU has tried to form a common energy since 1957. EU?s oil consumption percentage inthe primary energy resources. Even if it is expected to decrease this rate due toenvironmental issues and global warming , its importance goes on and it is the mostimportant resource in the fossil fuels.EU?s indigenous resources is not sufficent tosatisfy its demand.Nowadays, oil imports percentage from Russia and Caspian region is%44 and from the Middle East is % 23.While checking the EU major countries?simports from the Middel East, this rate changes between %40 and %46.The Middle East with % 64 percent is the most important place in the world oilreserves.The Middle East with its 764 billion barrels known reserve amount will be acentral place EU attaches importance by its 54 million barrels/day (mb/d) productionlevel in 2030s.Other regions cannot compete with the Middle East because of itsproduction convenience and cheapness besides its huge reserve amount.But Russia andCaspian region keep their importance on satisfying EU oil demand nowadays.Locatingnear those regions,Turkey has lost its importance in Caspian region after the agreementbetween Russia and Kazakhstan and kept its importance on in the Middle East byKirkuk-Ceyhan pipeline on the way of satisfying EU?s oil demand as a transit country.Russia desires to bring the Middle East oil monopoly to an end by Samsun-Ceyhan line.