ABD, AB, Rusya ve Türkiye ekseninde Kosova'nın bağımsızlık süreci
Independency process of Kosovo in axis of USA, EU, Russia and Turkey
  1. Tez No: 231581
  2. Yazar: GÜL İLKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık, Kosova'nın Bağımsızlığı, Kosova Savaşı, Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK, Pasif Direniş Politikası ve İbrahim Rugova, Independency, Independency of Kosovo, War of Kosovo, Kosovo Liberation Army UÇK, Passive Resistance and Ibrahim Rugova
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kosova yıllar boyunca Arnavutlar ve Sırplar arasında sorun olmuştur. Sırplar Kosova'nın Ortodoks ve Slav kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu savunmuşlar ve Kosova'yı kendi anayurtları olarak görmüşlerdir. Büyük Sırbistan'ı kurmak için de Kosova'da çoğunluğu oluşturan Arnavutlara baskı ve şiddet uygulamaktan kaçınmamışlardır. Arnavutlar ise gördükleri baskıya rağmen bağımsız olma fikrinden vazgeçmemişlerdir. Arnavutların Bağımsızlık talepleri Miloseviç tarafından insan hakları ihlalleri yapılarak bastırılmıştır. Kosovalı Arnavutların daha fazla baskı görmesini istemeyen ABD ve Batı ülkeleri 1999 yılında NATO birlikleri tarafından Sırbistan'a hava harekâtı yapılması kararını verdiler. Daha sonra 1244 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kosova'da özerk bir yönetim kurulması kararı verildi.Birleşmiş Milletler Geçici Yönetim Misyonu UNMIK, Kosova'da yönetimi devraldığında amacı bir ülkenin sahip olması gereken kurumları oluşturmaktı. UNMIK yönetiminden hoşnut kalmayan Kosovalı Arnavutlar statülerinin bir an önce belirlenmesini istiyorlardı. Kosova'nın amacı bağımsız olmaktı Kosova bağımsızlık talebinden vazgeçmeyerek ve Sırpların ve Rusya'nın bütün engellemelerine rağmen, AB ve ABD'nin desteğini alarak 17 Şubat 2008 Pazar günü bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesindeki yerini almıştır.Bağımsız Kosova'nın amacı ilk olarak Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 192 ülkenin 100'ü tarafından tanınmaktır. Kosova bugünlerde kendini kabul ettirme çabası içindedir. Bağımsızlığın üzerinden bir yıl geçmesine karşılık Kosova'yı tanıyan ülke sayısı 59'dur.
Özet (Çeviri)
Kosovo became a problem over the years between Albanians and Serbs. Serbs advocated the aspect that Kosovo is an indispensable part of Orthodox and Slavic culture and considered Kosovo as their homeland. They have not avoided excercising pressure and violence over the Albanian majority in Kosovo regarding foundation of Great Serbia. Albanians, despite the oppression they faced, have not relinquished the idea of independency. Independency claims of Albanians are suppressed by violation of human rights carried out by Milosevic. USA and Western countries which have not agreed further suppression on Kosovo Albanians, decided for air operations of NATO forces against Serbia in 1999. Later on a decision taken by United Nations Security Council numbered 1244 for set up an autonomous administration in Kosovo.As United Nations Interim Administration Mission UNMIK have taken over the administration in Kosovo, the objective was to establish the democratic institutions the country should have. Albanians in Kosovo who were not pleased with UNMIK administration requested their statutes to be determined as soon as possible. Aim of the Kosovo was to be independent. Kosovo without relinquishing their independency claim and despite all obstructions of Serbs and Russia, took its place in world scene as an independent state on date of 17 February 2008 Sunday by taking the support of EU and USA.Preliminary objective of independent Kosovo is to be recognized by 100 countries of the 192 which are gained recognition by United Nations. Nowadays Kosovo is in efforts for providing its acceptance among others. Considering the period passed over a year following the independency, the number of the countries recognized Kosovo is 59.