Özürlü yakınlarının özürlülere yönelik sosyal politikalara ilişkin bilgi, beklenti ve memnuniyet dereceleri (Isparta örneği)
Satisfaction and awareness level, and excpectations of the relatives of the handicapped people about the social policies designed for the handicapped the case of Isparta
  1. Tez No: 231597
  2. Yazar: RAMAZAN SAİM DALBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özürlü, engelli, özürlü yakını, sosyal politika, sosyal model, medikal model, Handicapped, disabled, relatives, social policies, social model, medical model
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu tezin amacı farklı toplumsal özelliklerine göre özürlü yakınlarının Türkiye'deki özürlülere yönelik mevcut sosyal politikalar konusundaki bilgi düzeylerini, beklentilerini ve memnuniyet derecelerini Isparta örneğinde araştırarak anlamaktır. Bu amaçla özürlülere yönelik politikaları da kapsayan sosyal politikalar ve bu politikaların tarihsel süreci incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'deki özürlülere yönelik politikalar ele alınmış, Isparta'da özürlülere yönelik kurumlar hakkında bilgi toplanmıştır.Özürlülere yönelik politikalar özürlüler kadar özürlü yakınlarını da doğrudan ilgilendirmektedir. Dolayısıyla özürlülere yönelik yapılan politikaların amacına ulaşabilmesi için, özürlü yakınlarının da farklı toplumsal özellikleriyle birlikte incelenmesi gerekir. Araştırmada bu çerçevede oluşturulmuş bir temel varsayım ve on alt varsayım bulunmaktadır.Araştırmanın yapıldığı Isparta ili, özürlülere yönelik hizmetler ve kurumlar açısından oldukça ileri bir düzeydedir. Ancak hizmetlerin daha da kaliteli olması imkânı her zaman mevcuttur. Bu imkânı oluşturabilmek için bu politikaların doğrudan muhatabı olan özürlü yakınlarının bilgi düzeylerinin, beklentilerinin ve memnuniyet düzeylerinin iyi analiz edilmesi gerekir. Beklentiler, bilgi ve memnuniyet düzeyleri ise özürlü yakınlarının toplumsal özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Aynı sosyal politikaların kimi özürlü yakınlarında oldukça olumlu etkileri gözlemlenmekteyken kiminde bunun tam tersi etkilerin açığa çıkmasının nedeni özürlü yakınlarının toplumsal özelliklerindeki farklılaşmadır.Bu araştırma, özürlülere yönelik mevcut sosyal politikaların özürlü yakınları üzerindeki oldukça farklılaşan etkilerini toplumsal farklılaşmalar bağlamında analiz etme amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the satisfaction and awareness level, and the expectations of the relatives of handicapped people about current social policies designed for disadvantaged members of society. The study first analyzes the historical development of the social polices in general, as well as the policies which have been implemented for the handicapped. Secondly, the policies for the disadvantaged people in Turkey are evaluated. Finally, data about the institutions which have responsibility about disadvantaged people in Isparta is presented.The social policies for the handicapped are directly related to the handicapped and their relatives. Thus, the successful implementation of the policies depends on considering the various social backgrounds of the relatives. This study is based on one main hypothesis and fifteen sub-hypotheses which have been conceptualized within this theoretical frame.The province of Isparta is well advanced with respect to the services and the institutional substructure for the handicapped. However, it is always possible to enhance the quality of these services. In order to accomplish this goal, it is crucial to carefully analyze the the satisfaction and awareness level, and the expectations of the relatives of handicapped people who are directly related with these services. Level of expectation, satisfaction, and awareness may be too different among the relatives of the handicapped according to their social backgrounds. As a result, the same policies may have a positive effect on some of the relatives, while the vice versa is true for the others.This study aims to analyze the various effects of the social policies on the relatives of the handicapped people within the context of the different social backgrounds.