Ev kadınları ve çalışan kadınlar arasında siyasal davranış farklılıkları: Isparta örnek olay araştırması
Political behavioral differences between housewifes and employed womens: Isparta case study search
  1. Tez No: 231603
  2. Yazar: NAZLI TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılma, Siyasal davranış, Siyasal Kültür, Kadın Hakları, Ev Kadınları, Çalışan Kadınlar, Women?s Rights, Housewifes, Employed Women, Political Culture, Political Behavior, Political Participation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez araştırmasının amacı ev kadınları ve çalışan kadınlar arasındaki siyasal davranış farklılıklarını tespit etmeye yöneliktir. Ev kadınları ve çalışan kadınların siyasal davranışları, siyasal tutumları ve siyasal parti tercihlerinde oluşan farklar alan araştırması ile sınanmaktadır. Bireylerin demografik, sosyoekonomik özelliklerinin siyasal katılma davranışı üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle cinsiyet siyasal katılımını etkilemekle birlikte, kadınların sahip oldukları sosyoekonomik özellikler de kendi aralarında farklılıklar oluşturmaktadır.Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde siyasal katılma, siyasal davranış, siyasal kültür ve siyasal toplumsallaşma kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde, siyasal katılmaya etki eden sosyoekonomik faktörler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde dünyada ve ülkemizde kadınların siyasal hakları elde etme süreçleri ve siyasal katılımları, ülkemizde kadınların siyasal davranışları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, Isparta ilinde 500 kadın denek üzerinde yapılan alan araştırmasıyla ev kadınları ve çalışan kadınlarının siyasal eğilimleri tespit edilmiş ve aralarındaki siyasal davranış farklılıkları araştırılmıştır.Sonuç olarak, kadınların sahip oldukları sosyoekonomik özellikler de kendi aralarında farklılıklar oluşturmaktadır. Genel olarak ev kadınları siyasal davranışları açısından daha muhafazakar, çalışan kadınlar ise daha dışa dönük davranışlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is directed to research political behavioral differences among housewifes and employed women. In this research the differences in political behavior, political attitude and political party preferences of housewifes and employed women has been examined with a field survey. As we know demographic and socio-economic features of individuals has an affect on political participation behavior. Especially sexuality affects political participation behavior besides socio-economic features which women have forms differences between each other.Study includes four chapters. In first chapter political participation, political behavior, political culture and political socialization concepts are explained. In second chapter socio-economic factors which affects political participation have been approached. In third chapter the processes which women obtain their political rights and political participations in the world and our country, political behavior of women in our country are obtained. In fourth chapter with field survey research which made on 500 women test subject in Isparta city the political tendency of housewifes and employed women setting forth and political behavior differences which happens among them are researchedAs a result socio-economic features which women have forms differences between each other. In general, for their political behaviors, housewifes presents more conservative, employed women more extrovert behavior.