Türk-İngiliz ilişkilerinde restorasyon dönemi (1926- 1939)
Restoration period in Turk-English relations (1926- 1939)
- Tez No: 231602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SEYDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İngiltere, Restorasyon, Revizyon, Anti- Revizyon, Turkey, England, Restoration, Revision, Anti- Revision
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez, Türk- İngiliz ilişkilerinin Musul sorununun çözümüyle artık dostluğa doğru bir yola girildiğini ve bu yolda Avrupa'da 1930'larda meydana gelen olaylara paralel olarak Türkiye'nin İngiltere'ye ve İngiltere'nin Türkiye'ye olan tutumlarını ortaya koymaktadır.Çalışmamızın temel çıkış noktası, Musul sorununun çözümünden sonra iki ülke ilişkilerinin bir süre bu sorununun gölgesinde kalması ve daha sonra atılan adımlarla ittifaka doğru ilerlemesidir.Yaptığımız çalışmamızdan çıkan bulgulara göre;İngiltere, XIX. yüzyılın son çeyreğine kadar Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü korumayı ana siyaseti olarak takip ederken bu siyaseti aynı yüzyılda revizyona uğramıştır. Birinci Dünya Savaşı'yla başlayan savaş dönemi Millî Mücadele süreciyle de Yunanistan'a destek verilerek devam etmiştir. Sonunda imzalanan barış antlaşması ile ilişkiler normalleşme sürecine girmiştir.İki ülke ilişkilerinin iyileşmesinde en önemli sorun olan Musul konusu çözüme kavuşmuş, artık ilişkilerde restorasyon dönemi başlamıştır. Avrupa'da meydana gelen revizyonist hareketlenmelerin iki ülke ilişkilerinin yakınlaşmasında etkin bir rol oynadığı da göz ardı edilemez. Türkiye anti- revizyonist hareketlenmelerin ortaya çıkmaya başladığı süreçte barıştan yana tavrını koyması İngiltere ile ilişkilerinin gelişmesinde en önemli faktördür.Türkiye, barıştan yana tavır sergileyerek sorunlarını uluslararası anlaşmalar yoluyla çözüme gitmiştir. Bu da ilişkilerin gelişmesinde önemli bir etkendir. Çünkü o günkü koşullar içinde böyle bir politika izlemek alışılmadık bir durumdu. Böylece Türkiye, İngiltere ile aynı doğrultuda bir seyir takip ettiğini Üçlü İttifaka imza atarak göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, introduces both the fact that; with the resolution of Mosul issue, the relations between Turk- English was improved in the way of friendship and also introduces the policies of Turkey to Great Britain and Great Britain to Turkey in parallel with the facts occurred in Europe in 1930?s.The basic originating point of the study was that; the relations of the two countries were stayed under the shadow of Mosul issue for a while, after its resolution and then the relations were flourished towards the agreement with the steps taken later.According to the findings of the study;While England followed the issue of preserving the territorial integrity of Ottoman Empire as the main policy until the last quarter of the 19th century, its this policy was undergone revision in the same century. The battle period starting with the 1st World War, continued with National Struggle giving support to Greece. The relations came into normal process with the peace treaty signed at the end.Mosul issue, which was the most important issue in the improvement of relations between the two countries, was closed a deal and restoration period was started between the relations. The revisionist movements occurred in Europe, also, could not be disregarded in the improvement of the relations between the two countries. The fact that, Turkey declared its attitude as the partisan of peace, during the starting period of anti-revisionist movements, was the most important factor in the improvement of its relations with England.Turkey, declaring its attitude as the partisan of peace, resolved its matters by means of international treaties. It was also an important factor in the improvement of the relations, because, it was an unusual situation to follow such a policy under the conditions of that period. Thus, signing the three- sided agreement, Turkey proved that it followed in the same direction with England.