Girişimcilik profili araştırması: Isparta ili örneği
Entrepreneurship research profile: Example Isparta nation
- Tez No: 231608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Girişimci Tipleri, Girişimcilik Teorileri, Entrepreneurship, Entrepreneur, Entrepreneur Types, Entrepreneurship Theories
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Girişimcilik sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemi giderek artan bir konu haline gelmiştir. Girişimcilik geri kalmış ülke ekonomileri için yapılanmanın, gelişmekte olan ülke ekonomileri açısından kalkınma ve gelişmenin, ileri ekonomiler için ise zenginlik ve refah yaratmanın temel kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Girişimcilik konusu çeşitli araştırmacıların ve ekonomistlerin ilgi odağı olmuştur. Ancak literatürdeki yoğun ilgiye rağmen hala girişimciliğin ne olduğu ve girişimcinin kim olduğu konusunda ortak bir fikir birliği yoktur.Literatüre bakıldığında, pek çok ekonomist ve düşünür tarafından girişimciler sahip oldukları özelliklere göre sınıflandırılmış ve farklı farklı girişimci tipleri ileri sürülmüştür. Ortaya çıkan bu tipolojiler sadece girişimcilik teorisine katkıda bulunmakla kalmamış aynı zamanda girişimciliğin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlarda temel bir alt yapı oluşturmuştur.Bu çerçevede bu çalışmanın amacı, Isparta ilinde girişimci olmayı etkileyen ekonomik, psikolojik ve sosyolojik etmenleri ortaya koymak ve bu bölgede bir girişimci tipolojisi oluşturarak girişimcilerin mevcut sorunlarına çözüm odaklı önerilerde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship subject value is increasing on process of transition from industrial community to information society, it is structure root for underdeveloped countries economy, for developing country in the light of development and improvement, developed country abundance and prosperity creation main roots evaluate. Entrepreneurship subject is to be center of interest for economist and researchers. Although there is a wide attention in literature, there is no absolute consensus on the definations of entrepreneur and entrepreneurship.In literature, many economist and thinkers classified entrepreneurs for their qualities than definite various type of entrepreneurs. This tipologies contribute not only entrepreneur theory but also became foundation to improve enrepreneurship.In this context, the aim of this thesis is to display economic, psychological and sociological factors which affect becoming entrepreneur in Isparta and give some solutions problems of entrepreneur by developing the entrepreneur typology in this region.