Türkiye'de büyüme-odaklı ve yenilikçi bir girişimcilik politika çerçevesi geliştirme ve politika açıklarının belirlenmesi
Fostering growth-oriented and innovative entrepreneurship policy in Turkey and identification policy of gaps
- Tez No: 231607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARAÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yeni girişimler, Girişimcilik Politikası, Türkiye, Yenilik, Finansman, Destekleyici ortamı, Vergi, Girişimcilik eğitimi, Entrepreneurship, New enterprises, Entrepreneurship Policy, Turkey, Innovation, finance, Taxation, Support Environment, Entrepreneurship education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüz dünyası ticaretin küreselleştiği, teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği, rekabetin arttığı, verimliliğin önem kazandığı ve bilgiye dayalı ekonomilerin dünyayı şekillendirdiği bir arenada haline gelmiştir. Böyle bir global ekonomik ortamda ülkelerin rekabetçi olarak yer tutabilmeleri yenilikçi faaliyetlerde bulunmaksızın mümkün olamamaktadır. Dolayısıyla, bu yeni ekonomik ortam içerisinde, yenilikçi girişimcilik aktivitelerini özendirmek hükümetleri için olmaza olmaz bir politika aracı haline gelmiş bulunmaktadır. Yenilikçi girişimcilik faaliyetleri gösteremeyen ekonomiler diğer ülkelerden geri kalacak ve bulunduğu yeri de kaybedecektir.Bu tez çalışmasında, girişimcilik politikalarını girişimcilik eğitimi, girişimciliğin teşviki, yeni girişimler için ortam sağlanması, yeni girişim ve tohum sermaye sağlanması, yeni girişimcilere iş destek yöntemleri şeklindeki varolan sınıflandırma kullanılarak, Türkiye'nin küresel dünyada büyüme odaklı ve yenilikçi bir girişimcilik politikasına sahip olması için izlemesi gereken yol haritasının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede girişimcilik faaliyetlerini artırmak için hükümetlerce nasıl bir girişimcilik politikası çerçevesinin oluşturulması gerektiği sorusuna cevap aranmaktadır.İlk olarak, girişimcilikle ilgili temel kavramlar, girişimciliğin önemi ele alınmaktadır. Daha sonra girişimciliğin teşvik edilebilmesi için hükümetlerce uygulanması gereken girişimcilik politikalarına ilişkin teorik literatür tartışılmaktadır. Ayrıca, girişimcilik literatürüne katkı sağlayan girişimcilik ve girişimcilik politikalarıyla ilgili ampirik akademik bulgularına yer verilmektedir ve küresel ölçekte girişimcilik alanında çalışmalar yapmakta olan GEM ve OECD gibi kuruluşların bulgularından yararlanılmaktadır.Çalışmanın sonucunda, Türkiye'nin girişimcilik politikası alanında birçok açıklarının olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, özellikle girişimcilik politikalarının finansman ve vergileme konularındaki zorlukların giderilmesi, girişimciliği destekleyen daha uygun çevre şartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, girişimcilik eğitim programlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, bazı özel nüfus gruplarının teşvik edilmesi ve büyüme odaklı ve yenilikçi girişimciliğin oluşabilmesi için ülkede araştırma geliştirme ve yenilikçi girişimci aktiviteyi destekleyen politikaların oluşturulması gerektiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world has become an open arena where the trade has been globalized, technology has been advanced rapidly, competitiveness has been increased more than ever, productivity has been the prominent issue and knowledge based economies have been shaping the world. In such a global economic environment, countries are not able to gain competitive grounds without engaging in innovative activities. Thus, encouraging innovative entrepreneurial activities has become inescapable policy tool for governments in this new economic environment. Economies that have not engaging in innovative entrepreneurial activities will not be able to catch and lag behind of the other nations and loose grounds.In this thesis, it has been aimed to identify a roadmap for Turkey in order to engage in a growth oriented and innovative entrepreneurship policy in global environment, using a known framework which classifies entrepreneurial policies under entrepreneurship education, entrepreneurship promotion, environment for start-ups, start-up and seed financing, business support measures for start-ups, target group strategies. On this matter, it has been aimed find an answer to the inquiry that which kind of general entrepreneurial policy framework is essential in order to increase entrepreneurial activity level at country level.In the thesis firstly, central concepts in entrepreneurship and the prominence of entrepreneurship has been considered. Later, theoretical literature on promoting entrepreneurship policies which is applied by governments has been discussed. Moreover, empirical evidence on entrepreneurship and entrepreneurship policy from academic literature as well as studies by international institutions such as GEM and OECD has been utilized.In conclusion, various types of policy gaps have been detected in Turkey?s policies toward entrepreneurship. In particular, it has been observed entrepreneurship policies should focus on removing predicaments on finance and taxation, developing and enhancing a more supportive environmental conditions, developing and spreading entrepreneurial education programs, supporting some special population groups, targeting growth oriented and innovative entrepreneurial activities through encouraging research and development as well as supportive innovative policies