Kıbrıs'ta yerel bir mukavemet örgütü olarak Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) incelenmesi
A study on Turkish Resistance Organization (TRO) as a local resistance organization in Cyprus
  1. Tez No: 231631
  2. Yazar: M. CAN KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİRET HÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Etnik Çatışma, Gerilla Harbi, Gerilla, Mukavemet, Terör, Soykırım, TMT, EOKA, ENOSİS, Ethnic Identity, Ethnic Conflict, Guerilla Warfare, Guerilla, Resistance, Terror, Genocide, TRO, EOKA, ENOSIS
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi anlamına gelen ENOSİS ideali çok köklü bir geçmişe sahiptir. Bu amaçla 1 Nisan 1955 tarihinde, Kıbrıs'ta EOKA tedhiş örgütü kurulmuş ve kısa bir süre içinde Kıbrıs Türklerine yönelik, soykırım girişimi olarak nitelendirilebilecek sistematik şiddet eylemlerine başlamıştır. Bu saldırılara karşı Kasım 1957'de Türk Mukavemet Teşkilatı kurulmuş ve Ağustos 1958'den itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teşkilatın idaresini fiilen ele almasıyla aktif direniş başlamıştır.Kıbrıs'ta yaşanan silahlı mücadele net bir biçimde etnik çatışma özellikleri göstermektedir. Bu durumun Kıbrıs Rum Toplumu'nu bütünsel bir saldırganlığa iten psiko ? politik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu nedenle ilk bölüm bu hususlar üzerine kurulmuş ve Kıbrıs'ta yaşanan çatışmanın doğası incelenmiştir.TMT'nin gösterdiği mukavemet gerilla harbi uygulanmak suretiyle icra edilmiştir. Kıbrıs'ta 1963 ? 1974 yılları arasında yaşanan çatışmaların teknik tasnifini bu doğrultuda yapmak mümkündür. Dolayısıyla ikinci bölümde de bu hususlar üzerinde durulmuştur. Birinci ve ikinci bölümler ile üçüncü bölümün daha rahat anlaşılabilmesi için bir alt yapı oluşturulmasına gayret edilmiştir.Müteakip olarak üçüncü bölümde kısmen EOKA'nın hususiyetlerinden, ayrıntılı olarak da TMT'den bahsedilmektedir. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın mücadelesi dört döneme ayrılmış, mücahitlerin yeminlerinden, silah sevkıyatlarının ayrıntılarına kadar birçok husus incelenmiştir. Bu tez çalışması, tespitler ve önerileri içeren sonuç bölümü ile sonlandırılmıştır. Ekler bölümünde KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif DENKTAŞ ile yapılan bir mülakat çalışması, Akritas Planı'nın tam metni gibi dikkat çekici unsurlar bulmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The idea of ENOSIS, which is an annexationist policy, claims the annexation of Cyprus to Greece as a Hellenic territory. ENOSIS is of a long standing ideology and the last attempt to achieve this goal can be regarded as the establishment of EOKA (April 1955), a Greek Cypriot terrorist organization. After a short while EOKA began the systematic violence, which can be classified as genocide attempts, against Turkish Cypriots.In order to run a resistance, Turkish Cypriots have established Turkish Resistance Organization (TRO) in November 1957. After a short period this organization had started to be commanded by Turkish Armed Forces (August 1958) and followed the active resistance.The armed conflict took place in Cyprus between EOKA and TRO can certainly be defined as an ethnic conflict. The political psychology framework was used to determine and understand the reasons which are regarded as the causes of the aggression of Greek Cypriot Society within the context of ethnicism and ethnic violence . Therefore the first part has been based on those issues and has aimed to analyze the nature of the conflict.It can be mentioned that Turkish Resistance Organization (TRO) had used the techniques and principles of guerilla warfare. This thesis regards that the scientific classification of the armed conflict which had taken place between the years of 1963 ? 1974 in the island of Cyprus was a guerilla warfare, thus the second part has been based focused on the technical issues.The third part is carrying on with partially EOKA and mainly Turkish Resistance Organization. It may expressed that this part is well detailed for researches about TRO, including weapons traffic and combat trainings of TRO members. This thesis is to end with part four which includes results of the thesis and advises for the possible researches on the same field.