Sinop Halkevi ve faaliyetleri (1932-1951)
People House and activities (1932-1951)
- Tez No: 231757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Sinop Halkevi, Halkodaları, Modernleşme, Halk Eğitimi, Community centers, Sinop Community Center, public halls, Modernization, Public Training
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli kültür ve halk eğitimi kurumlarından biri olan Halkevlerinin temel amaçları, Atatürk ilke ve inkılâplarını geniş halk kitlelerine anlatmak ve benimsetmek, halkı her açıdan aydınlatmak ve halkın modernleşme sürecine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktı.İlk olarak 19 Şubat 1932'de 14 il merkezinde açılan Halkevleri kısa sürede bütün bir yurt geneline yayılarak kapatıldıkları 1951 tarihinde sayıları 478'e ulaşmıştır.Halkevleri zincirinin bir halkası olarak 24 Haziran 1932 tarihinde faaliyetlerine başlayan Sinop Halkevi, kısa sürede Sinop'un başlıca kültür merkezi haline gelmiştir. Dokuz çalışma şubesiyle sosyal ve kültürel hayata ilişkin her alanda faaliyet gösteren Sinop Halkevi, özellikle dil ve edebiyat, tiyatro, güzel sanatlar ve sosyal yardım alanlarında başarılı çalışmalar yürütmüştür. Çok partili hayata geçilmesiyle birlikte işlevini yitirmeye başlayan Sinop Halkevi, dönemin siyasi gelişmelerine paralel olarak diğer Halkevleriyle birlikte 8 Ağustos 1951 tarihinde kapatılmıştır.Sinop Halkevi'nin yaklaşık 19 yıllık süreçte gerçekleştirdiği faaliyetler ve bu faaliyetlerin halk üzerindeki etkileri özelde Sinop'un sosyal ve kültürel hayatına genelde ise, Halkevlerinin Türk modernleşmesine sağladığı katkılar açısından ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The principle goals of the community centers, which were the most important culture and public training institutions of the history of Turkish Republic, were to communicate and adopt Atatürk?s Principles and Revolutions to wider masses of public, enlighten the public in every aspect, and facilitate the conformance of public to modernization process.Extending across the country in a short time, the number of the community centers, which were first established in 14 province centers on 19 February 1932, reached 478 in 1951 when they were closed.Sinop Community Center, which started up as one of the branches of the community centers chain on 24 June 1932, became the main culture center of Sinop province soon. This community center, which was active in every field relating to social and cultural life with its nine branch offices, conducted successful works particularly in language and literature, theatre, fine arts and social welfare fields. Losing its function after the transition to multiparty system, Sinop Community Center was closed on 8 August 1951 in parallel to the political circumstances of the time.The activities Sinop Community Center realized during a 19-year period and the impacts of these activities on public have a characteristic to shed light on the social and cultural life of Sinop in particular, and contributions of community centers it provided for the Turkish modernization in general.