1928-1938 yılları arasında Sinop'un sosyo kültürel yapısı
Social cultural structure of Sinop between 1928-1938
  1. Tez No: 470507
  2. Yazar: ELİF ARZU ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BÜYÜKKARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Tarih, Geography, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal etkinlikler, kültürel yapı, kültürel değer, Social activities, cultural structure, cultural values
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma, 1928- 1938 yılları arasında Sinop'un sosyo- kültürel yapısını konu edinmiştir. Belirtilen yıllarda Sinop'un sosyo-kültürel faaliyetlerini, inanışlarını, tarihi yapılarını tespit etmek için Ankara Millî Kütüphaneden, Sinop Halk Kütüphanesinden, Sinop Üniversitesi Merkez Kütüphanesinden, Sinop Öğretmenevinden, Sinop ilinin o yıllarda yayımladığı Sinop Resmi gazetesinden yararlanılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Sinop ilinin nüfusu, ekonomisi, idarî yapısı, coğrafî özellikleri ve bu unsurların halkın yaşam biçimine yaptığı etkilerden, tarihimize etki eden Sinoplu ve Sinop'un yetiştirmiş olduğu kişilerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde; Sinop'un sosyal faaliyetlerini oluşturan eğitimine, okullarının durumuna, Türk Ocaklarına, Halkevine ve çalışmalarına, kütüphanesine, basınına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; Sinop'un ve ilçelerinin kültürel yapıları, folklorik özellikleri, inanışları, gelenek ve göreneklerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise; Sinop'ta yapılan sosyo- kültürel faaliyetler gazeteler ışığında yansıtılmıştır. Ayrıca çalışma, yapılan söyleşilerle de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the socio-cultural structure of Sinop between 1928 and 1938. To identify the socio-cultural activities, beliefs and historical buildings of Sinop in those stated years, the data which was taken from the Ankara National Library, the Sinop Public Library, the Central Library of Sinop University, Sinop Teacharage and the Sinop Official Gazette was used. The study consists of four parts. In the first chapter, the population, economy, administrative structure, geographical features of Sinop and these components' effect on people's life styles were mentioned. The people who were brought up by Sinop and who influenced our history were also mentioned in this chapter. In the second chapter, the education system camposing the social activities, the conditions of schools, the Turkish Quartes, the studies of the People's Hall, the library and the press of Sinop were included. In the third chapter, the cultural structures, the folkloric characteristics beliefs, the customs and traditions of Sinop and its districts were expounded. In the fourth chapter, the socio-cultural activities taken place in Sinop were represented in the light of the newspaper. This study was also supported by the interviews.