Öğretmen adaylarının problemli internet kullanımlarının incelenmesi
Investigation of problematic internet use by prospective teachers
- Tez No: 231790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, Sosyoloji, Science and Technology, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Problemli internet kullanımı, İnternet bağımlılığı, Öğretmen adayları, Problematic internet use, Internet addiction, Prospective teachers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında, öğretmen adaylarının problemli internet kullanımları çeşitli demografik özellikleri göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. Araştırma, Marmara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültelerinin 1. ve 4. sınıflarında okumakta olan 686 öğretmen adayı ile yürütülmüş, araştırmada veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu ve Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ilk olarak, öğretmen adaylarının problemli internet kullanımlarının orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet ve sınıf açısından yapılan karşılaştırmalarda, erkek öğretmen adaylarının bayan öğretmen adaylarına göre, 1. sınıfa devam eden öğretmen adaylarının 4. sınıfa devam eden öğretmen adaylarına göre problemli internet kullanımına daha fazla eğilimli oldukları görülmüştür. Üniversiteye göre yapılan karşılaştırma da Boğaziçi üniversitesine devam eden öğretmen adaylarının Marmara Üniversitesine devam eden öğretmen adaylarına göre probleme yönelik interneti aşırı kullanım davranışı sergiledikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının ne zamandan beri internet kullandıklarına yönelik yapılan karşılaştırmada ise, 5 yıldan fazla süredir interneti kullanan öğretmen adaylarının problemli internet kullanım davranışına daha fazla eğilim gösterdikleri tespit edilmiştir. Bölümler arası yapılan karşılaştırmada, ilginçtir ki, BÖTE bölümüne devam eden öğretmen adaylarının problemli internet kullanım davranışına daha fazla eğilimli olduğu görülmüştür.Özetle; öğretmen adaylarının probleme yönelik internet kullanma eğilimlerinin olduğunun görülmesi, ileriye dönük yaşayacakları olumsuz sonuçların habercisi olduğu açıktır. Bu doğrultuda, sonuç bölümünde, öğretmen adayları için problemli internet kullanımına yönelik bir takım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, problematic internet use by prospective teachers has been investigated taking into consideration a variety of demographic characteristics. The study has been conducted with total of 686 prospective teachers, who study at the first and fourth grades of the Faculties of Education of the Marmara and Bogazici Universities and Personal Information Form and Problematic Internet Use Scale were used as data collection tools. First of all, the problematic internet use level of prospective teachers is in the medium level. The comparison made in terms of gender and the grades of students revealed that male prospective teachers are more inclined to problematic internet use than their female counterparts and the first grade students are more inclined to problematic internet use than those attending the fourth grade. The comparison made on the basis of universities revealed that prospective teachers attending the Bogazici University exhibit excessive internet use behavior more than those attending the Marmara University. In the comparison made to determine how long the prospective teachers use the internet, it has been seen that prospective teachers that has used the internet for more than 5 years are more inclined to problematic internet use. Accordingly, in the comparison made among the departments, interestingly, there is a difference on the part of prospective teachers attending The Department of Computer and Instructional Technologies Teaching and that prospective teachers attending this department are more inclined to problematic internet use.In summary; it is clear that the fact that prospective teachers are inclined to problematic internet use is an indication of future unfavorable results. Accordingly, a number of recommendations are provided regarding problematic internet use for prospective teachers in the conclusion section of the study.