Tunceli ilinde arıcılığın yapısal analizi, sorunları ve çözüm önerileri
The structural analysis, problems and solutions of beekeeping in Tunceli
- Tez No: 232194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ŞAHİNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tunceli İlinde arıcılık, Arı Hastalık ve Zararlıları, Ana Arı, Sorunlar, Beekeeping in Tunceli, Bee Diseases And Parasites, Queen Bee, Problems
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, coğrafik yapısı, iklimi ve florası bakımından önemli bir arıcılık potansiyeline sahip olan Tunceli İlinde, arıcıların ve arıcılık işletmelerinin mevcut durumunun ortaya çıkarılması ve problemlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Tunceli İli merkezi ve bağlı 7 ilçesinde 14.058 adet koloniye sahip 112' si sabit ve 82' si gezginci olmak üzere toplam 194 arıcıya anket uygulanmıştır.Araştırma sonucunda, arıcıların yaş ortalamaları 45.23 yıl, arıcılık deneyimleri 13.70 yıl, ortalama işletme büyüklükleri 73.77 koloni/arıcı, koloni başına ortalama bal üretimi 21.04 kg/koloni olarak belirlenmiştir.Gezginci arıcıların arıcılığı başlıca meslek ve geçim kaynağı olarak gördükleri, buna karşılık sabit arıcıların daha çok ek gelir sağlamak amacıyla arıcılık yaptıkları tespit edilmiştir. Gezginci arıcıların nitelikli ana arı kullanımı, ana arıyı damızlıkta kullanma süreleri, arı hastalık ve zararlılarının teşhisi ve tedavi yöntemleri ve kışlatma konularında daha tecrübeli ve bilinçli oldukları tespit edilmiştir.Araştırmaya katılan arıcıların tamamının ilkbaharda kolonilerine genel bir temizlik yaptıkları, % 99.5' inin ise ilkbaharda kolonilerine ek besleme yaptıkları ve ek beslemede büyük oranda şeker şurubunu tercih ettikleri, % 87.6' sının temel petek kullandıkları ve % 82.5' inin arı ürünlerinden sadece bal üretimini tercih ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was done carried out to expose the structural situations of beekeeping and to determine their problems where has a big beekeeping potential with geographical status in Tunceli. In study, were investigate with total 194 beekeepers both 82 of them beekepers are migratory and 112 of them stationary who 14.058 hives in Tunceli district center and its 7 districts.At the end of research have it was determined the average age of beekepers is 45.23 years, their beekeeping experience were 13.70 years and average magnitude undertaking 73.77 colony/beekeeper, average honey yield of them was found as 21.04 kg/colony.It was determined that the migratory beekeepers see beekeeping as their main livelihood where the inmobile beekeepers do it as their secondary job. The migratory beekeepers were more educated careful and experienced than stationary beekepers in usage of high quality queen bee, the time of queen bee usage in breeding, being aware of bee diseases and parasites and medication methods and wintering.All beekepers involved in survey were done a general cleaning in their colonies in spring, 99.5 percent of them do extra feeding using sugar syrup, 87.6 percent use comb and 82.5 percent choose to produce honey than other beekeeping products.